Hallituksen budjetti jatkaa yllätyksetöntä leikkauslinjaa
Hallitus esitteli syyskuun alussa esityksensä ensi vuoden budjetiksi, jota eduskunta pääsi jo myös käsittelemään. Se ei sisältänyt suuria yllätyksiä, vaan siinä pannaan toimeen jo kevään kehysriihessä linjattuja uusia säästötoimia. Samalla aidot kasvutoimet jäivät edelleen uupumaan.
Orpon hallitus sai edeltäjältään perintönä ennätyksellisen hyvän työllisyystilanteen, mutta korkea inflaatio ja nousseet korot ovat heikentäneet tilannetta. Samalla hallitus on katsellut tilannetta toimettomana. Meillä työttömyys onkin viimeksi kuluneen vuoden aikana kasvanut EU-maista toiseksi nopeimmin.
Leikkauslinja jatkuu, mutta siitä huolimatta velkaantuminen kasvaa ja tulevan vuoden alijäämä on yli 12 miljardia. Taustalla vaikea talouden suhdanne, hyvinvointialueiden haasteet, mutta myös hallituksen omien kasvutoimien heikkous. Rakennusalan kriisiin ei ole reagoitu, ostovoimasta ei pidetä huolta ja työperäistä maahanmuuttoa vaikeutetaan. Samalla hallituksen veropolitiikka on merkinnyt kevennyksiä suurituloisille ja kiristyksiä arvonlisäveron kautta pienituloisille.
Säästötoimissa hallitus laskee paljon hyvinvointialueiden kustannusten hillinnän varaan. Nyt tulisi kuitenkin antaa alueille työrauha pitkäjänteiseen talouden vahvistamiseen, jotta emme joudu tekemään hätäisiä leikkauksia, jotka tulevat tulevaisuudessa kalliiksi. Samalla hallitus kuitenkin ohjaa kautensa aikana jopa puoli miljardia lisää yksityisen puolen Kela-korvauksiin, jotka eivät lyhennä perusterveydenhuollon hoitojonoja, vaan valuvat hyvätuloisten lääkärikäynteihin.
Hyvää budjetissa on, että lukuisten vaatimusten jälkeen hallitus vihdoin heräsi Itä-Suomen tilanteeseen. Panostuksia saatiin tiehankkeisiin, Karjalan rataan sekä Kontiolahden ampumahiihtostadionin valaistukseen. Suurimpana Outokummun GTK-laitokseen kohdennettu 15 miljoonaa. Samalla on kuitenkin hyvä huomata, että hallitus hakee rahoituksensa investointeihin valtion omaisuutta myymällä, mikä ei ole kestävä tapa rahoittaa isoja investointeja, varsinkaan tässä tilanteessa, kun niistä saatava hinta jää alhaiseksi.
Tulemme syksyn aikana jälleen esittelemään myös oman vaihtoehtobudjettimme. Se osittaa, että julkista taloutta voidaan hoitaa vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti sekä pitää huolta vaikuttavista kasvutoimista, niin rakennussektorin tukemiseksi, ostovoiman turvaamiseksi kuin työvoiman saatavuuden vahvistamiseksi. Samalla on edelleen tärkeää pitää vahvasti Itä-Suomen edunvalvontaa yllä ja huolehtia että hankkeet saadaan vietyä maaliin.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 26.9.2024.