skip to Main Content

Hallituksen budjetti rakentaa siltaa yli vaikeiden aikojen

Hallitus kokoontui viime viikolla kautensa viimeiseen budjettiriiheen jälleen poikkeuksellisissa tunnelmissa. Kuluvaa hallituskautta ovat leimanneet kriisit toisensa perään. Ensi koronapandemia ja sen vuoksi käyttöönotetut varotoimenpiteet seisauttivat talouden, tänä keväänä Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on humanitaarisen kriisin ohella ajanut Euroopan talouden kaaokseen ja viimeisimpänä sodasta johtuva energian hinnan raju kipuaminen on saattanut niin yritykset kuin kotitaloudetkin vaikeaan tilanteeseen.

Erityisesti tässä tilanteessa kotitalouksien tukeminen nousevien hintojen paineessa on perusteltua. Budjetissa hallitus päätti sähkön arvonlisäveron laskusta 10 prosenttiin, minkä lisäksi kotitalouksille tullaan räätälöimään määräaikainen sähkövähennys ja pienituloisille sähkötuki. Näiden valmistelu aloitetaan pikaisesti. Lisäksi kotitalouksien tilannetta tuetaan useiden etuuksien korotuksella sekä varhaiskasvatusmaksujen alennuksella.

Itä-Suomessa Venäjän rooli taloudessa on merkittävästi muuta maata keskeisempi, ja samalla myös sodan vaikutukset ovat muuta maata voimakkaampia. Tästä syystä hallitus esittelikin budjetin osana laajan, yhteensä 56 miljoonan, Itä-Suomi-paketin, jossa rahoitusta suunnataan saavutettavuuden vahvistamiseen, esimerkiksi Karjalan radan parannukseen. Lisäksi paketissa vahvistetaan osaavan työvoiman saatavuutta koulutukseen panostamalla ja tuetaan matkailun toimintaedellytyksiä sekä Pk-yritysten kasvua ja investointeja kehittämishankkeiden valtuutusta korottamalla, jotta yhä useampi hanke saadaan käynnistettyä.

Oppositio on odotetusti aloittanut jo puheet vaalibudjetista ja vastuuttomasta velkaantumisesta. Sen omat puheet ovat kuitenkin pahasti ristiriidassa, kun samaan aikaan kannetaan huolta velkaantumisesta, mutta ajetaan miljardiluokan veronkevennyksiä. Hallitus kyllä suhtautuu velkaantumiseen asian vaatimalla vakavuudella, mutta oikeiston leikkauspuheiden sijaan meillä tulee eritysesti tässä ajassa olla malttia katsoa asioita pidemmälle ja huolehtia kasvun edellytysten luomisesta koko maassa.

Tällä hetkellä työllisyysasteemme on ennätyksellisen korkealla, mutta kasvun jatkumisen turvaamiseksi tarvitsemme erityisesti panostuksia koulutukseen ja tutkimukseen, kuten budjettiesityksessä olevat TKI-verovähennys sekä panostukset koulutuksen vahvistamiseen. Tämä on kestävä ja myös oikeudenmukainen keino julkisenkin talouden vakauttamiseen.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 8.9.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top