skip to Main Content

Hallituksen epäoikeudenmukaisille leikkauksille on vaihtoehto

Orpon hallituksen talouspolitiikan isona teemana on menojen leikkaaminen, jotka pääosin kohdentuvat pienituloisiin. Vaikka erityisesti kokoomus perustelee politiikkaa julkisen velan vähentämisellä, tekee se samaa aikaan toisella kädellä mittavat veronkevennykset, josta suhteellisesti eniten hyötyvät hyvätuloiset.

SDP ei voi hyväksyä hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa. Siksi olemme esittäneet oman vaihtoehtobudjettimme, joka osoittaa, että julkista taloutta voidaan vahvistaa myös oikeudenmukaisesti, mutta samalla tehdä aktiivisia toimia tulevan kasvun ja työpaikkojen hyväksi koko maassa. Hallitus ei myöskään halua tehdä laajamittaista vaikutusten arviointia leikkauksistaan, jotka montaa kautta heikentävät pienituloisten asemaa.

Me kannamme myös huolta julkisen velan taittamisesta, mutta hallituksen epäoikeudenmukaisia leikkauslistoja emme hyväksy. Kuten monet asiantuntijat ovat painottaneet tulee talouden tasapainotuksessa olla mukana kaikki elementit, niin menot, verotulot kuin myös kasvutoimet. Hyvinvointivaltion perustehtävistä, kuten koulutuksesta ja terveydenhuollosta, emme kuitenkaan ole valmiita leikkaamaan.

Rakennusala on nousseiden korkojen myötä suurissa vaikeuksissa ja monilla työmailla uhkaa tulla todella kylmä talvi. Me olemme jo kesästä asti vaatineet hallitukselta konkreettisia toimia alalle, mutta se edelleen istuu käsiensä päällä. Siksi esitämme laajaa pakettia asuntorakentamisen turvaamiseen.

Hallituksen aluepolitiikka ja toimet Itä-Suomen hyväksi loistavat poissaolollaan. Siksi olemme esittäneet laajaa itäisen Suomen tukipakettia, jossa panostettaisiin niin saavutettavuuden varmistamiseen, osaavaan työvoimaan kuin myös aluekehitysrahoituksen palauttamiseen. Tässä ajassa koko maan ja Itä-Suomen elinvoimasta huolehtiminen on myös vahvaa turvallisuuspolitiikkaa.

Samoin hallituksen liikennepolitiikka on ollut ponnetonta ja väyläverkon korjausvelka kasvaa edelleen. Toimiva liikenneverkko on elintärkeä taloutemme ja huoltovarmuutemme kannalta. Erityisesti meillä Itä-Suomessa pitkien etäisyyksien maakunnissa tämä korostuu vahvasti. Tästä syystä esitämme vaihtoehdossamme laajasti toimia liikenneverkon kehittämiseen, myös alempiasteisella tieverkolla.

Nyt tarvitaan laajaa ja ennakkoluulotonta keskustelua Suomen taloudesta ja talouspolitiikan suunnasta, jotta voimme vastata hidastuvan kasvun ja julkisen talouden haasteisiin. SDP tarjoaa perustellun vaihtoehdon hallituksen epäoikeudenmukaiselle ja eriarvoistavalle linjalle.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 29.11.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top