skip to Main Content

Hallituksen Itä-Suomi toimia ei näköpiirissä

Itä-Suomi on kärsinyt merkittävän taloudellisen iskun sekä Ukrainan sodan vuoksi käyttöönotettujen pakotteiden sekä turvallisuuspoliittisen tilanteen aiheuttaman epävarmuuden seurauksena. Samalla tilannetta ovat heikentäneet entisestään haasteet esimerkiksi saavutettavuudessa ja koulutetun työvoiman saatavuudessa.

Valitettavasti kun viimeaikaisia uutisia lukee, niin tuntuu että hallituksen politiikkaa pikemminkin vaikeuttaa Itä-Suomen tilannetta entisestään. Taas kerran ollaan polkaisemaan Itä-Suomi työryhmää. Moneskohan työryhmä tämä on? Pääministerin lupaukset Itä-Suomi paketista on kuopattu tällä hallituskaudella.

Lentokenttäyhtiö Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki ehdotti hiljattain, että valtiovallan tulisi lopettaa maakuntakenttien sekä lentoliikenteen tukemisen ja keskittyä sen sijaan matkaketjujen kehittämiseen, joissa pienempien kenttien lentoyhteyksien sijaan liikenne keskittäisin isommille kentille, jonne matkustajat saapuisivat esimerkiksi junalla tai bussilla.

Ehdotus olisi merkittävä isku koko Itä-Suomen saavutettavuudelle ja yritysten toiminnalle. Kuntien kantokyky ei riitä hoitamaan kenttiä ja osittain lentoliikenteen kustannuksia. Suomen viennistä iso osa tulee maakunnista, ja lentomatkustaminen ei ole loppumassa etäyhteyksien yleistymisen vuoksi vaan kaupantekoon maailmalle on joustavasti päästävä. Yritykset tarvitsevat investoidakseen vakautta ja turvattua saavutettavuutta. Hallituksen jatkuva veneen keikuttamisen on loputtava.

Osaavan työvoiman saatavuus jarruttaa myös monien yritysten mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa. Opetus ja kulttuuriministeriö on laittanut haettavaksi harkinnanvaraista avustusta koulutuspaikkojen kasvattamiseen. Valitettavasti Orpon hallituksen ohjelman kirjauksen mukaisesti tämä rahoitus on tarkoitus kohdistaa kasvukeskuksiin, joita ministeriön määritelmän mukaan esimerkiksi Joensuu ja Kuopio eivät ole. Pahimmillaan tämä tarkoittaa edelleen rahoituksen valumista Etelä-Suomeen sekä suurkaupunkipolitiikan jatkuvaa vahvistamista. Hallituksen kaupunkipolitiikka runtelee Itä- ja Pohjois-Suomen kasvua, työllisyyttä ja tulevaisuudenuskoa.

Nyt hallituksen tulee epätietoisuuden levittämisen ja aluepoliittisen epätasa-arvon sijaan vihdoin kääriä hihat ja tehdä päätöksiä Itä-Suomen elinvoiman vahvistamiseksi jatkuvan visio- ja ohjelmatyön sijaan. Se olisi paitsi oikeudenmukaista, mutta tässä ajassa myös viisasta turvallisuuspolitiikkaa. Itä-Suomi ansaitsee samat kasvun mahdollisuudet kuin muukin maa.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Itä-Savo-lehdessä 26.1.2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top