skip to Main Content

Hallituksen kehysriihi jatkaa epäoikeudenmukaista linjaa

Pääministeri Orpon hallitus päätti kehysriihessään kolmen miljardin uusista sopeutustoimista julkiseen talouteen ja jatkaa edelleen epäoikeudenmukaista talouspolitiikkaansa. Se kohdistaa merkittävät uudet leikkaukset sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon sekä korottaa asiakasmaksuja ja omavastuuosuutta, kun samalla hyvätuloiset nauttivat edelleen hallituksen erityissuojelussa merkittävistä veronkevennyksistä, vaikka lukuisat asiantuntijat ovat varoittaneet niiden käyvän julkiselle taloudelle erittäin kalliiksi.

Riihen yhteydessä pääministeri toisteli, että nyt päätökset on tehty oikeudenmukaisesti, mutta samaan aikaan hallitus ajaa eläkeläisille uutta lisäveroa, korottaa arvonlisäveroa ja heikentää erityisesti pienituloisten ostovoimaa, kun samalla se on jäädyttänyt sosiaalietuudet sekä käy jo toistamiseen opiskelijoiden kukkarolla.

Samalla, kaikista leikkaustoimista ja pienituloisiin kohdistuvista veronkiristyksistä huolimatta, hallitus ei, suurista puheistaan huolimatta, saa velkaantumista taitettua, kuten valtiovarainministeriön tuoreet lukemat kertovat. Velka jatkaa kasvamistaan ja politiikan pohja on pudonnut pois.

Hallitus ei löytänyt juuri mitään leikattavaa esimerkiksi miljardien yritystuista, yksityisen puolen kelakorvauksista tai varakkaita suosivista osinkoverotuksen porsaanrei’istä. Sen sijaan se jatkaa edelleen epäoikeudenmukaista politiikkaansa sysäämällä julkisen talouden leikkaukset pienituloisten harteille.

Hiljattain julkaistut työ- ja elinkeinoministeriön tuoreet työllisyysluvut osoittavat, että myös hallituksen työllisyyspolitiikka on tehnyt haaksirikon. Sen politiikka on rajoittunut sosiaaliturvan leikkaamiseen ja työehtojen heikentämiseen. Työmarkkinoiden sanelupolitiikallaan sen on itse ajanut työmarkkinat kaaokseen. Kun kasvua ei saada rakennettua vaarana on, että juutumme loputtomaan leikkausten kierteeseen.

Vielä Orpon hallituksella olisi mahdollisuus kääntää politiikkansa suuntaa ja luopua suurituloisia suosivista veronkevennyksistä, kuten monet asiantuntijat ovat esittäneet ja samalla tulla järkiinsä ja aloittaa aidot neuvottelut palkansaajaliikkeen kanssa, jotta yhteisesti sopien tähän maahan olisi mahdollista rakentaa uutta kasvua.

Onneksi on olemassa myös vaihtoehto. Me tulemme esittelemään oman vaihtoehtomme, joka osoittaa että, julkista taloutta voidaan vahvistaa yhtä paljon kuin hallituskin, mutta oikeudenmukaisesti, niin että taakka jaetaan aidosti maksukyvyn mukaan ja että kukaan ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 8.5.2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top