skip to Main Content

Hallituksen leikkauslinja ei vahvista työllisyyttä

Ennustuslaitokset ovat kilpaa synkentäneet näkemyksiään talouden kehityksestä. Sitä koettelevat niin korkeat korot, lisääntynyt epävarmuus kuin keskeisten vientimaidemme vaikeudet. Samaan aikaan konkurssien määrä on kasvussa, erityisesti rakennusalalla, ja vaikka työttömyys ei vielä ole räjähtänyt käsiin, kasvaneet lomautusluvut enteilevät synkkää talvea.

Työ- ja elinkeinoministeriön viimeisimmän katsauksen mukaan työttömiä oli yli 250 000 ja määrä oli kasvanut edelliskuusta lähes 10 000 hengellä. Samalla lomautettujen määrä on kasvanut voimakkaasti koko syksyn ja kasvaa ministeriön ennusteen mukaan alkuvuodesta vielä 40 000 henkeen. Hallituksen politiikalta on nopeasti pohja pettämässä.

Orpon hallituksen työllisyyspolitiikka koostuu yksisilmäisesti vain ihmisten toimeentulon, kuten työttömyysturvan ja asumistuen heikennyksistä, sekä työntekijöiden neuvotteluaseman polkemisesta. Näillä toimilla hallitus laskee saavuttavansa 100 000 uutta työllistä, mutta hyvin suurta osaa näistä ei esimerkiksi valtiovarainministeriö ole pystynyt laskemaan. Sen sijaan ne vaikuttavatkin löytäneen tiensä hallituksen ohjelmaan Elinkeinoelämän keskusliiton piirustuspöydältä.

On hyvä huomata, että viime kaudella Marinin hallituksen toimesta saavutettiin lähes ennätystyöllisyys, koronasta ja energiakriisistä huolimatta. Viime kaudella sosialidemokraattien johdolla panostimme vahvasti koulutukseen, tutkimukseen sekä työnvälitykseen. Huomionarvoista on erityisesti se, että kasvu saavutettiin työnhakijoita tukemalla, ei heidän asemaansa heikentämällä.

Onneksi hallituksen politiikalle on olemassa myös vaihtoehto. Me olemme vaihtoehtobudjetissamme esittäneen lukuisan joukon niin akuutteja täsmätoimia työllisyyden vahvistamiseen kuin pidemmän aikavälin talouden kasvua tukevia panostuksia. Nyt tulee tukea työnhakua, panostaa täsmäkoulutukseen sekä vastata rakennusalan hätään. Tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa työvoiman saatavuuden ja täsmätoimia tuottavuuden vahvistamiseksi.

Samalla meidän tulee pitää tiukasta kiinni aidosta neuvottelukulttuurista työmarkkinoilla. Nyt hallitus on synkän taloustilanteen varjolla romuttamassa vuosikymmenien aikana rakennettua yhteistä sopimista, jolla voi pahimmillaan olla hyvin kauaskantoisia seurauksia.

Yhteisesti sopien ja kaikki mukana pitäen tätä maata on menestyksekkäästi vuosikymmenet rakennettu, niin huonoina kuin hyvinäkin aikoina. Tästä on syytä pitää kiinni jatkossakin.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille!

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 21.12.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top