Hallituksen leikkauslistat näivettävät talouden
Valtiovarainministeri Purra esitteli hiljattain valtiovarainministeriön ehdotuksen, jonka pohjalta hallitus kokoontuu syyskuun puolivälin budjettiriiheen sorvaamaan ensimmäistä budjettiaan. Vaalien alla ilma oli sakeana silloisten oppositiopuolueiden syytöksiä Marinin hallituksen vastuuttomasta taloudenpidosta, joten katseet kohdistuivat erityisesti uuden hallituksen ensimmäisen budjetin loppusummaan ja alijäämään.
Suurista puheista ja lukuisista pienituloisiin kohdistuvista leikkaustoimista huolimatta julkisen talouden velkaantuminen jatkuu edelleen. Marinin hallituksen kaudella velkaa kasvattivat erityisesti koronatoimet ja energiakriisi. Orpon hallitus sai perinnöksi lähes ennätystasolla olevan työllisyyden, mutta siitä huolimatta budjetin alijäämä on edelleen yli kymmenen miljardia. Suurista vaalipuheista huolimatta julkisen talouden tilanne ei siis vahvistu.
Samalla kun hallitus toteuttaa budjetin myötä merkittävän joukon jo hallitusneuvotteluissa sovittuja leikkauksia, tekee se samalla merkittävän joukon veronkevennyksiä, joiden hyöty valuu vahvasti suurituloisille. Politiikkaa perustellaan kannustavuuden vahvistamisella ja niin kutsutuilla dynaamisilla vaikutuksilla, mutta kumpikaan näistä ei saa tukea talouden asiantuntijoilta, vaan johtavat ennen kaikkea palvelujen heikentymiseen ja tuloerojen kasvuun.
Budjettiriihen lähestyessä myös talousennustajien taivaalle on noussut tummia pilviä ja esimerkiksi rakennusteollisuuden romahtaneet aloitusluvut ja heikentynyt talousluottamus povaavat laskevaa suhdannekehitystä yhdessä merkittävien vientimaidemme hiljentymisen kanssa. Monet talousviisaat ovatkin peräänkuuluttaneet nyt leikkaustoimien lykkäämistä ja viisasta suhdannepolitiikka, jotta emme itse enää heikennä tilannetta entisestään.
Suomen menestys nojaa koulutettuun työvoimaan ja tuottavuuden vahvistamiseen. Valitettavasti hallituksen politiikkaa ennemminkin vaikeuttaa tänne työn perässä tulemista, vaikka elinkeinoelämä on toistuvasti muistuttanut, että emme pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa. Samoin lupauksistaan huolimatta hallitus rapauttaa koulutustamme esimerkiksi säästämällä kuntien valtionosuuksista ja lakkauttamalla aikuiskoulutustuen.
Sosialidemokraatit tulevat haastamaan hallituksen taaksepäin katsovan ja tuloeroja kasvattavan linjan ja tulemme syksyn aikana esittelemään oman talouspoliittisen vaihtoehdon, joka osoittaa, että julkista taloutta voidaan vahvistaa oikeudenmukaisesti ja samalla panostaa tulevan kasvun eväisiin.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 7.9.2023.