Hallituksen muodostaminen ei ole sanelupolitiikkaa
Eduskuntavaaleista on tätä kirjoittaessani kulunut aikaa hieman alle kuukausi. Vaalien pienenä erikoisuutena oli, että kaikki kolme suurinta puoluetta nostivat kannatustaan monen pienemmän menettäessä paikkojaan ja keskustan suorastaan romahtaessa jo toisissa vaaleissa peräkkäin. Ilmiö selittyy sillä, että vaaleista muodostui pitkälti kamppailun tulevasta pääministeristä.
Vaaleissa politiikan tuuli otti suunnan oikealle ja niin kokoomus kuin perussuomalaiset nostivat merkittävästi kannatustaan, ja vaalivoiton myötä kokoomuksen Petteri Orpo onkin jo aloittanut hallitustunnustelut esittämällä eri puolueille kysymykset tulevan politiikan linjoista ja kynnyskysymyksistä. SDP esitti omat vastauksensa vaaliohjelmaan vahvasti tukeutuen, jossa pidämme edelleen kiinni työllisyyden ja oikeudenmukaisuuden linjastamme.
Kuten vaalikeskusteluissa jo nousi esille, tulevat talouskysymykset ja erityisesti julkisen talouden tilanne olemaan keskeiset alkaneen vaalikauden teemoista. Kokoomus onkin pitänyt esillä sitkeästi kuuden miljardin sopeutustavoitetta kynnyskysymyksenä hallituksen muodostamiselle.
Samaan aikaan kuitenkin monet talouden asiantuntijat, Sixten Korkman etunenässä, ovat varoittaneet etupainoisista ja voimakkaista leikkauksista, joilla olisi väistämättä merkittäviä vaikutuksia niin talouden kehitykseen kuin tulonjakoonkin, erityisesti nyt kun tulevaisuuden talousnäkymät ovat heikentyneet.
SDP:n kanta tässä suhteessa on hyvin kirkas. Me emme sulje pois osallistumista hallitusneuvotteluihin, mutta emme ole valmiita leikkaamaan kokoomuksen kaavailujen mukaan kuutta miljardia, mikä iskisi väistämättä hyvinvointivaltion kovaan ytimeen kuten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan. Nyt pitää ennen kaikkea panostaa koulutukseen ja sosiaaliturvaan sekä aloittaneiden hyvinvointialueiden toimintaan, ei kurjistaa ihmisiä työttömyysturvaa leikkaamalla.
Kokoomuksen puheet julkisuudessa viestittävä kuitenkin vahvasti, että aitoa halua sinipunaa rakentaa ei ole, vaan kokoomuksen tähtäimessä on porvarihallitus perussuomalaisten kanssa. Samalla RKP on kuitenkin kiilannut itsensä kuninkaantekijän asemaan, kun enemmistöä porvarihallituksen muodostamiseksi ei synny ilman sen osallistumista. Samoin kokoomus joutuu nyt puntaroimaan, paljonko se olisi valmis joustamaan EU- ja maahanmuuttolinjauksistaan saadakseen houkuteltua perussuomalaiset hallitusvastuuseen.
Nyt punnitaan miten puolueet tulevat vaaleissa äänestäjille antamansa lupaukset lunastamaan.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 27.4.2023.