skip to Main Content

Hallituksen ostovoimapaketti luo siltaa vaikean talven yli

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttamat pakotteet ovat ajaneet energian hinnat Euroopassa korkealla, mikä on heijastunut vahvasti myös esimerkiksi elintarvikkeiden sekä asumisen hintaan, kun lämmityskulut ja sähkölaskut kohoavat. Erityisen vahvasti nousseet hinnat ovat osuneet pienituloisiin, joilla asuminen ja liikkuminen muodostavat valtaosan menoista. Tässä tilanteessa kotitalouksien tukeminen nousevien hintojen paineessa on enemmän kuin perusteltua

Hallitus reagoin onneksi tilanteeseen nopeasti ja ensi vuoden budjetissa otetaan käyttöön lukuisia keinoja hintojen nousuun vastaamiseksi sekä kotitalouksien ostovoiman turvaamiseksi. Budjetissa hallitus päätti sähkön arvonlisäveron laskusta 10 prosenttiin, minkä lisäksi kotitalouksille tullaan räätälöimään määräaikainen sähkövähennys ja pienituloisille sähkötuki. Näihin molempiin on varattu 300 miljoonaa ensi vuoden budjetissa.

Lisäksi kotitalouksien tilannetta tuetaan useiden etuuksien korotuksella sekä varhaiskasvatusmaksujen alennuksella. Ensi vuoden budjetissa ovat esimerkiksi työttömyysturvan lapsikorotus, lapsilisän yksinhuoltajakorotus sekä opintorahan huoltajakorotus. Nämä kohdistuvat ennen kaikkea lapsiperheisiin arjen hanakalan tilanteen helpottamiseksi.

Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan ensi vuonna yhteensä 70 miljoonalla, mikä myös osaltaan helpottaa monen perheen tilannetta. Ministeriön arvion mukaan uudistuksen myötä jopa noin 30 000 uutta kotitaloutta siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Liikkumisen helpottamiseksi hallitus jatkaa työmatkavähennyksen korotusta myös ensi vuonna ja joukkoliikenteen käyttö halpenee, kun henkilökuljetusten arvonlisävero alennetaan nollaan ensi kevään ajaksi. Samalla on hyvä muistaa, että hallitus teki ylimääräiset indeksikorotukset moniin sosiaalietuuksiin jo tämän vuoden elokuusta alkaen, jotta nousseisiin hintoihin pystyttiin vastamaan mahdollisimman pikaisesti. Samoin joulukuulle maksettava ylimääräinen lapsilisä tulee monelle perheelle tässä tilanteessa todella tarpeeseen.

Olemme lisääntyvän kotimaisen energiatuotannon myötä yhä vahvemmin matkalla kohti energiaomavaraisuutta, mutta samalla on tärkeää, että erityisesti tulevan talven osalta luomme hallituksen päättäväisillä toimilla ihmisille siltaa yli vaikeiden aikojen ja pidämme huolta erityisesti heikoimmassa asemassa olevista ja pienituloisista.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 10.11.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top