Hallitus ajaa työmarkkinat kaaokseen
Välikysymyskeskustelu osoitti jälleen, kuinka hallitus pitää jääräpäisesti kiinni vastakkainasettelua aiheuttavasta työmarkkinalinjastaan ja on kieltäytynyt kaikista aloitteista tilanteen ratkaisemiseksi. Samalla se on ajamassa työmarkkinoita kaaokseen yksipuolisesti heikentämällä työntekijöiden asemaa. Kyselytunnilla pääministerille tarjottiin mahdollisuutta ”kultatarjottimella” ottaa johtajuus työmarkkinakriisin ratkaisuun.
Hallituksen linja pitää sisällään niin irtisanomissuojan heikennyksen, määräaikaisten työsuhteiden helpottamisen, työttömyysturvan heikennyksen, ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden sekä paikallisen sopimisen laajentamisenkin. Samalla se rajoittaa työtaistelumahdollisuutta ja näin polkee jopa perustuslain turvaamaa lakko-oikeutta. Kuvaavaa on, että näistä teemoista ei juuri nykyisten hallituspuolueiden suulla ennen vaaleja hiiskuttu tai kuten perussuomalaiset lupasivat, että näihin ei puututa.
Hallituksen politiikan myötä on siis tulevaisuudessa luvassa yhä turvattomammat työmarkkinat ja vastakkainasettelun kiristyminen. Erityisesti nuorille on luvassa lisää määräaikaisuuksia, irtisanomisuhkaa ja hallituksen ajaman uuden palkkamallin myötä naisvaltaisten julkisten alojen työntekijöitä uhkaa jääminen ikuiseen palkkakuoppaan.
Suomessa on pitkät perinteet, että työlainsäädännöt muutokset on neuvoteltu hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Kun hallitus ei ole halunnut käydä aitoja neuvotteluja, ei palkansaajille ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä toreille puolustamaan reilun työelämän pelisääntöjä. Lakko on aina viimesijainen keino, kun neuvotteluyhteys on muutoin katkennut.
Hallitus kantaa vastuuta tilanteesta ja sillä olisi valta solmun avaamiseen luopumalla sanelupolitiikastaan. SDP on ehdottanut puolueettoman selvitysmiehen asettamista, mutta tämäkin on kaikunut kuuroille korville. Hallitus onkin synkän taloustilanteen varjolla romuttamassa yhteistä sopimista, jolla voi olla hyvin kauaskantoisia seurauksia ja tilanteen eskaloituessa se vie työllisyyttä ja talouttamme entistä syvemmälle.
Suomen menestys on historian valossa paljosta velkaa sopimusyhteiskunnan syntymiselle. Yhteisesti sopien on tätä maata vuosikymmenet rakennettu ja samalla pystytty löytämään ratkaisuja, joilla on turvattu sekä ihmisten työolot että ansiotaso, mutta myös yritysten kilpailukyky. Tästä arvokkaasta perinnöstä meidän tulee pitää kiinni jatkossakin.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 28.2.2024.