skip to Main Content

Hallitus on reagoinut nopeasti yritysten ja kuntien tilanteeseen

Hallitus on reagoinut koronaepidemiaan nopeasti valmiuslainsäädännön käyttöönotolla, jotta riskiryhmiä voidaan suojata ja terveydenhuollon kapasiteetti turvata. Samalla on pidettävä huoli, että rajoitustoimenpiteiden vaikutus ei saa johtaa konkurssiaaltoon ja työttömyyden nousuun.

Hallituksen 15 miljardin tukipaketti tukee yrityksiä akuutissa tilanteessa. Paketti on ensimmäinen askel ja on selvää, että lisää tukitoimia tulemme tulevaisuudessa tarvitsemaan sekä joudumme myös kriteerien toimivuutta arvioimaan koko ajan.

Hallituksen paketissa suunnataan yrityksille suoraa tukea Business Finlandin ja ELY-keskusten määrärahojen lisäämisen kautta. Merkittävän osan tuo myös Finnveran laintakausten nostaminen 10 miljardilla. Erityisen haavoittuvassa asemassa on paljon työllistävä matkailu- ja ravintola-ala, jossa tulot ovat käytännössä haihtuneet tyystin ja taloudelliset puskurit ovat pienet. Alalle ollaan parhaillaan miettimässä omaa kompensaatiomallia.

Verotulojen heikkeneminen ja lisämenot ovat ajaneet kuntatalouden entistä ahtaammalle. Kuntaliitto on arvioinut, että epidemiasta aiheutuu kunnille 1,5 miljardin kustannukset. Hallitus on reagoinut kuntatalouteen tukipaketilla ja laajempi tilannekuva kuntataloudesta valmistuu kehysriiheen, jolloin päätetään myös laajemmista tukitoimista kunnille.

Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet poikkeuksellisesti lomautuksien nopeuttamisesta, jotta yritysten edellytyksiä vastata tilanteeseen vahvistetaan. Samalla on tärkeää, että lomautettujen työntekijöiden omavastuupäivistä luovutaan, jotta he pääsevät heti tuen piiriin ja taloudellinen tilanne ei muodostu kestämättömäksi. Myös yksinyrittäjät pääsevät nyt tuen ja työttömyysturvan piirin.

Samoin Kelan toimintaedellytysten turvaaminen on tärkeää tukihakemusten kasvun selättämiseksi. Esimerkiksi Lieksan toimipisteen vahvistaminen tukisi tätä sekä vahvistaisi työllisyyttä, kun sekä tilat että osaava henkilökunta ovat saatavissa. Tärkeää olisi tässä tilanteessa, että korkean työttömyyden maakunnat ja rakennemuutospaikkakunnat huomioitaisiin erityisesti.

Epidemian voittaminen ja talouden tukeminen kulkevat käsi kädessä. Niin kauan, kun terveydellinen uhka on olemassa myös talous ei pääse toipumaan. Hallituksen työllisyys- ja taloustavoitteet on arvioita heti kriisin päätyttyä.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Savon Sanomissa 8.4.2020.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top