skip to Main Content

Hallitus on sitoutunut Itärataan

Savon Sanomat syytti pääkirjoituksessaan (31.5.) hallitusta ja erityisesti liikenneministeri Harakkaa Itäradan sivuuttamisesta Etelä-Suomen liikennehankkeisiin verrattuna. Itärata on vahvasti mukana hallituksen liikennepolitiikassa ja kuten tunnettua väylävirasto selvitti kattavasti tulevan radan linjausta ja päätyi Porvoo-Kouvola-linjauksen kannalle. Tämä on merkittävä askel ja seuraavana aloitetaan kuntien kanssa neuvottelut yhteisen hankeyhtiön perustamiseksi. Työ Itäradan edistämiseksi on siis vahvasti käynnissä.

Uudet merkittävät raideinvestoinnit ovat, suunnittelutyö mukaan lukien, vuosien tai jopa vuosikymmenen urakka joten, kuten väylävirasto selvityksessään nosti vahvasti esille, tarvitaan myös pikaisesti vaikuttavia investointeja rataverkon parantamiseen tällä hetkellä niin Savon kuin Karjalankin radoilla. Nämä lisäisivät toimintavarmuutta, pienentäisivät matka-aikaa sekä vahvistaisivat liikenneturvallisuutta ja näin ne toimisivat merkittävänä piristysruiskeena myös koko Itä-Suomen teollisuudelle ja työllisyydelle. Karjalan ja Savon ratojen peruskorjaukset pitää saada liikkeelle nopeasti niin kuin Väylän selvityskin toteaa ratojen heikkoon kuntoon vedoten.

Nyt käytävä keskustelu Finnairin kotimaanlentojen kattavuuden osalta on jälleen kerran muistuttanut kuinka tärkeää on liikenneverkon kehittäminen tasapuolisesti koko maassa eri liikennemuodot huomioiden. Liikenneverkon uudistamisen osalta on nyt siirrytty 12 vuoden mittaisiin parlamentaarisesti sovittuihin ohjelmiin, joissa myös ollaan nostamassa maakuntien lentoliikenteen turvaaminen osaksi suunnitelmaa. Myös liikenneministerin mainitsema kolmen tunnin saavutettavuus maakuntiin on tärkeä tuki lentoliikenteelle.

On syytä myös muistaa, että tämä hallitus on heti ensimmäisenä vuotenaan laittanut liikkeelle historiallisen suuret panostuksen liikenneverkon kehittämiseen, jotka kohdistuvat poikkeuksellisen paljon juuri raidehankkeisiin. Kokonaisuutena koko maan laajasti huomioivat raideinvestoinnit palvelevat parhaiten koko Suomen etua. Kun koronakriisin jälkeen taloutta aletaan elvyttää, on Itä-Suomen hankkeet pidettävä vahvasti listassa mukana, myös tulevan viikon lisätalousarviossa.

Itärata on keskeisesti mukana hallituksen ohjelmassa ja sen rinnalla tulee muistaa myös nykyisen raideverkon tasapuolinen kehittäminen. Tämä hallitus on sitoutunut kunnianhimoiseen aluepolitiikkaan, jossa nähdään, että eri alueiden ja koko maan tasavertainen kehittäminen on isossa mittakaavassa koko maan etu.

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd), sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan että valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman ohjausryhmän jäsen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top