skip to Main Content

Hallitus panostaa ihmisiin ja työllisyyteen

Kansanedustaja Jussi Wihonen kritisoi hallituksen talouspolitiikkaa ja budjettia (Karjalainen 29.10.). Viime kevään vaalien ja Rinteen hallituksen muodostamisen myötä Suomen julkiset menot ovatkin maltillisesti lisääntyneet, koska me olemme halunneet viime kauden leikkausten jälkeen panostaa ihmisiin, koulutukseen, tutkimukseen ja työllisyyteen.

Esimerkiksi korkeakouluille on heti ensi vuonna luvassa 60 miljoonan lisärahoitus. Yhdessä aidosti maksuttoman toisen asteen koulutuksen kanssa tämä on työllisyyspolitiikkaa parhaimmillaan. Me haluamme, että kaikilla nuorilla tulee olla mahdollisuus kouluttautua varallisuudesta riippumatta.

Työllisyyden kuntakokeilusta on saatu merkittäviä tuloksia esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella. Yhdessä TE-toimistojen resurssein lisäämisen ja palkkatuen kanssa nämä muodostavat tosiaan tukevan kokonaisuuden. Hallitus on sitoutunut palkkatukijärjestelmän yksinkertaistamiseen, mikä avaisi paremmin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömille sillan takaisin työelämään. Me uskomme ihmisten tukemiseen ja auttamiseen, emme keppilinjaan.

Panostukset tarvitsevat myös rahaa, mistä johtuen olemme esittäneet uudistuksia verotukseen. Ennen kaikkea haluamme siirtää verotuksen painopistettä työn verotuksesta kohti haittojen verottamista. Tässä myös tärkeää huomata, että muutos hyvitetään pienituloisille verotusta keventämällä. Valtiovarainministeriön laskemien mukaan veromuutosten jälkeenkin 70% suomalaisista ostovoima itse asiassa kasvaa, erityisesti pienituloisilla.

Hallitus on myös täysimääräisesti sitoutunut toteuttamaan hallitusohjelmaan kirjatun hoitajamitoituksen sekä varaaman siihen riittävät resurssit. Uudistus ei tapahdu yhdessä yössä ja tarvitsemmekin myös lisää koulutuspaikkoja alalle sekä vahvemmin hoitoalan työhyvinvointiin panostamista. Nyt aivan liian monet hoitoalan työntekijät uhkaavat uupua työssään.

”Suu säkkiä myöten” – ajattelu ei ole vastuullista talouspolitiikkaa, vaan johtaa vain leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi useat merkittävät kansainväliset talouden toimijat kuten OECD ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat puhuneet uudenlaisen ajattelutavan puolesta, jossa panostukset koulutukseen, tuloerojen vähentämiseen ja työelämän kehittämiseen tukevat talouden kasvua. Tämä on myös Rinteen hallituksen punainen lanka.

 

-Seppo Eskelinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustajat (sd)

 

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 31.10.2019.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top