skip to Main Content

Hallitus tukee kuntia vaikeassa tilanteessa

Koronaepidemian vuoksi käyttöönotetut rajoitustoimenpiteet ovat iskeneet kovaa myös kuntien talouteen. Verotulojen heikkeneminen ja lisämenot ovat ajaneet jo ennestään heikossa asemassa olevan kuntatalouden entistä ahtaammalle. Esimerkiksi valtiovarainministeriön ensimmäisen arvion mukaan koronakriisi heikentää kuntataloutta 1,6–2 miljardilla eurolla tänä vuonna. Kuntaliiton arvio on myös samaa mittaluokkaa.

Hallitus on huomannut kuntien vaikean tilanteen ja valmistellut yhteistyössä kuntien kanssa laajan ja pitkäaikaisen tukipaketin, jotta kunnilla luodaan siltaa vaikeiden aikojen yli. Koronakriisin aiheuttamat tulonmenetykset ja kustannukset kunnille riippuvat ennen kaikkea epidemian laajuudesta ja kestosta. Tämän vuoksi arviot vaikutuksista tarkentuvat vuoden kuluessa ja tämän vuoksi kuntien tukien vaikuttavuutta ja taloudellista tilannetta seurataan tiiviisti, jotta voidaan päättää myös tarvittaessa täydentävistä toimista.

Ensimmäisessä vaiheessa hallitus kompensoi veronmaksujen lykkäyksistä kunnille tänä vuonna arvioidut veromenetykset vuoden toisessa lisätalousarviossa, joka annettiin kehysriihen yhteydessä. Tämä tarkoittaa yli 500 miljoonan tukea paikkaamaan kuntien menetyksiä.

Toisessa vaiheessa eli toukokuussa annettavassa vuoden kolmannessa lisätalousarviossa suunnataan tukea suoraan sairaanhoitopiireille koronakriisin aiheuttamiin hoitokustannuksiin ja samalla korotetaan kuntien yhteisöveron jako-osuutta, peruspalvelujen valtionosuutta sekä harkinnanvaraista valtionosuutta määräaikaisesti. Nämä toimet merkitsevät yhteensä yli miljardin tukipakettia kuntataloudelle.

Lisäksi hallitus tulee elokuun budjettiriihessä palamaan kuntien tilanteeseen, kun toimien vaikuttavuus ja mahdollisten tarvittavien lisätoimien tarve selkeytyy. Tilannekuvaa luodaan koko ajan yhdessä kuntien kanssa, jotta voidaan huomioida niiden erilaiset tilanteet sekä kriisin moninaiset vaikutukset. Samassa yhteydessä hallitus tulee käymään läpi näkymän kuntatalouden tulevaisuudesta. Nyt tarvitaan paitsi akuuttia tukea, mutta myös pidemmän aikavälin ratkaisuja.

Kunnat huolehtivat leijonan osasta hyvinvointivaltiomme palveluista, kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta ja vanhusten hoivasta, sekä ovat keskeisessä asemassa myös taistelussa koronaepidemian vaikutuksia vastaan. Tästä syystä onkin ensiarvoisen tärkeää, että voimme tukea kuntia nyt kun tilanne on akuutti, jotta voimme turvata hyvinvointivaltiomme keskeiset palvelut myös jatkossakin.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala-lehdessä 16.4.2020.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top