Haluavatko perussuomalaiset ajaa Suomen talouden lamaan?
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmetteli (Karjalainen 28.4.) miksi Suomi osallistuu EU:n elpymisvälineeseen. Suomi on vientivetoinen kansantalous, joten meidän etumme on ennen kaikkea, että koko Eurooppa pääsee elpymiseen mukaan. Viennistämme noin 60% suuntautuu EU:n sisämarkkina-alueelle.
Elpymisväline on osa seuraavan rahoituskehyskauden 2021-27 kokonaisuutta. Kertaluontoinen työkalu on käytettävissä vuosien 2021-23 aikana, kun taas takaisinmaksu tapahtuu vaiheittain aina vuodesta 2028 vuoteen 2058 asti. Tämä viisasta suhdannepolitiikkaa eli elvytämme nyt kun ajat ovat heikot ja takaisimaksu kun talous on jälleen vahvistunut.
Kehyksissä Suomi on saamassa Euroopan aluekehitys- ja sosiaalirahaston rahoitusta alueiden kehittämiseen arviolta 1,5 miljardia sekä vihreää siirtymää tukevasta JTF-rahoituksesta noin 420 miljoonaa. Samoin on myös huomioitava maatalouden 400 miljoonan sekä Itä- ja Pohjois-Suomen 100 miljoonan lisätuki harvaan asuttujen alueiden kehittämiseen. Tämä kaikki haihtuisi savuna ilmaan sovun kaatumisen myötä, puhumattakaan että Suomen tuleva neuvotteluasema romutettaisiin täysin.
Suomen nettomaksuasema itse asiassa pienenee aiempaan verrattuna, kun se nousee tulevalla rahastokaudella vain 4% kun keskimäärin jäsenmaiden maksuosuuden nousu on 10%. Suomi on tulevalla kaudella nettomaksajista kolmanneksi pienin. Samoin on hyvä huomata, että Antikaisen mainitsema Italia on itse asiassa Suomea merkittävästi suurempi nettomaksaja.
Elpymisväline ei myöskään rahoita yksittäisten maiden velkoja, vaan sillä toteutetaan komission hyväksymiä tavoitteita talouden elvyttämiseksi ja rahankäyttöä valvotaan myös tehokkaasti. Tämä oli myös yksi Suomen vaatimus viime kesän neuvotteluissa.
Välineellä myös tuemme talouden vihreää siirtymää, jossa meillä on vahva osaaminen esimerkiksi puhtaan energian ja biometsätalouden ratkaisuissa, joiden kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Meillä on Pohjois-Karjalassa tulevaisuuden vientipotentiaalia juuri näillä aloilla. Maakunnat ovat tehneet valtavan työn uusien investointien ja innovaatioiden liikkeelle laittamiseksi elvytyspaketilla. Rahoituksen vipuvaikutus on moninkertainen juuri näiden investointien kautta.
Paketin kaataminen merkitsisi varmuudella myös vientivetoisen Suomen talouden kurimusta ja työllisyyden ja tätä kautta koko julkisen talouden pohjan romahdusta. Haluavatko perussuomalaiset todella väkisin ajaa Suomen talouden lamaan ja työllisyyden kasvupotentiaalin alas?
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu sanomalehti-Karjalaisessa 5.5.2021.