Innovaatiot luovat pohjaa tulevaisuuden metsäteollisuudelle
”Suomi elää metsästä” on vanha sanonta, mutta se pitää edelleen hyvin paikkansa. Metsät peittävät yli 70 prosenttia Suomesta ja metsäteollisuus on eräs taloutemme peruspilareista. Ala kattaa lähes 20 prosenttia viennistämme. Perinteisten teollisuuden työpaikkojen lisäksi metsäala työllistää niin puunkorjuun, kuljetuksen kuin myös metsänhoidon ammattilaisia ympäri maan.
Metsiemme hyödyntäminen on pitkään perustunut saha- ja paperiteollisuudelle, jotka tänäkin päivänä muodostavat yhden vientiteollisuutemme peruspilareista. Rinnalle ovat kuitenkin nousseet esimerkiksi biopohjaiset polttoaineet kuin myös puubiomassasta valmistetut tekstiilit. Yhteistä näille on kotimaisen raaka-aineen korkea-asteinen jalostaminen ja tätä myötä työpaikat kotimaassa, mutta samalla ne korvaavat monia ilmaston kannalta kuormittavimpia raaka-aineita.
Uusien tuotteiden kehitystyö ja etenkin kaupallistaminen vaativat meiltä kuitenkin edelleen yhdessä toimia. Hallitus hyväksyikin viime syksynä sekä tulevaisuuden TKI-rahoituksen suuntaviivat sekä yrityksien TKI-verovähennyksen, jolla voimme edelleen kannustaa yritysten omaa tutkimustoimintaa. Vahvana tavoitteena tulee tulevillakin hallituskausilla olla tutkimusrahoituksen nostaminen 4 % bruttokansantuotteestamme.
Samalla meillä tulee olla hyvä investointiympäristö uusille teollisuuden hankkeille, mikä edellyttää niin osaavan työvoiman saatavuutta, toimivia kuljetusketjuja ja jouhevaa lupamenettelyä. Samoin tasainen puuraaka-aineen saanti nousee myös tulevaisuudessa entistä keskeisemmälle sijalle, varsinkin nyt kun Venäjältä tulevat puuvirrat ovat poissa.
Suomalainen metsätalous on jo kauan perustunut kattavaan ja maailman kärkeä olevaan tutkimustyöhön sekä metsänhoitoon ja se on myös ympäristön näkökulmasta kestävää. Tasapainoisella politiikalla voimme ottaa kestävästi huomioon eri metsiemme käytön tavoitteet.
Metsäluonnon monimuotoisuuden säilymistä vahvistavat meillä laajat luonnonsuojelualueet sekä esimerkiksi Metso- ja Helmi-ohjelmat, joilla on saatu paljon hyviä tuloksia aikaan metsänomistajien vapaehtoisuuden pohjalta.
Meillä on jo yli sadan vuoden perinteet hyvästä metsänhoidosta ja eri tavoitteiden yhteensovittamisesta niin taloudelliset seikat myös ympäristöarvot huomioiden. Hysterian rakentaminen ei ole tulevaisuuteen katsovaa metsäpolitiikkaa. Suomalaisten tulevaisuuden metsäteollisuuden työpaikkojen ja luonnon monimuotoisuuden kanssa ei pidä vastakkainasettelua rakentaa.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 16.2.2023.