skip to Main Content

Itä-Suomen saavutettavuus on turvattava

Saavutettavuus ja toimiva liikennejärjestelmä ovat maakunnissa elinehto kasvulle ja työllisyydelle, erityisesti tämä korostuu Itä-Suomessa. Molemmista tulee huolehtia täysimääräisesti, jotta voimme jatkossakin turvata maakuntien elinvoiman. Vastavalmistunut maakuntien yritysten elinvoimabarometri nostaa saavutettavuuden merkityksen myös ykkösasiaksi.

Onkin keskeistä, että viime hallituskaudella Suomeen luotiin parlamentaarinen 12-vuotinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma eli työn tulee jatkua, jotta koko maan liikenneverkkoa voidaan kehittää tasapuolisesti. On tärkeää, että jatkamme määrätietoisesti työtä korjausvelan vähentämiseksi niin tie- kuin rataverkollakin.

Raideyhteyksien kunto ja välityskyky heijastuvat paitsi henkilöliikenteeseen myös teollisuuden investointipäätöksiin ja työllisyyteen. Syrjäsalmen sillan remontin ja siitä seuranneiden ongelmien myötä on herätty myös Väylävirastossa Savon ja Karjalan ratojen tilanteeseen. Etsittäessä korvaavia vaihtoehtoja remontin ajaksi on huomattu ratojen todellinen kunto ja välityskyvyn ongelmat, jos liikennettä lisättäisiin radoille.

Väyläviraston kanssa viime viikkoina käydyt keskustelut ovat herättäneet myös suunnittelijat todellisuuteen ratojemme tilanteesta ja ratkaisua haetaan, jotta Syrjäsalmen sillan katkos voitaisiin välttää ja ratojemme peruskorjauksiin saataisiin lisää vauhtia ja keskustelussa on ollut myös Joensuu-Kontimäki-raideyhteyden välityskyvyn parantaminen. Toivottavasti itäratahanke etenee edelleen aikataulussaan, vaikka hallitusneuvotteluista on tullut toisenlaisiakin viestejä. Saimaan kanavan liikenteen hiljennyttyä on raideliikenteen asema vain korostunut.

Maakuntalentoliikenteen jatko on keskeistä ja siihen pitää löytää vaalikauden mittainen ratkaisu, jotta maakuntien vientiyritysten toimiedellytykset voidaan turvata. Neuvottelujen ja tulevien investointisuunnitelmienkin valossa on tärkeää ylläpitää hyvää saavutettavuutta pääkaupunkiin ja sitä kautta myös Eurooppaan ja kauemmas keskeisille vientimarkkinoille. Tämän hetken päätöksillä lennot jatkuvat kevääseen 2024 asti, mutta edelleen tulee tehdä töitä myös markkinaehtoisen ratkaisun löytämiseksi.

Jatkamalla edelleen kunnianhimoista liikennepolitiikkaa hyvässä yhteistyössä maakuntien eri toimijoiden kanssa pystymme vahvistamaan elinvoimaa ja saavutettavuutta ja siten myös houkuttelevuutta. Koko maata tulee kehittää tasapuolisesti ja luoda vahvat elinkeinoelämän, työllisyyden ja opiskelun mahdollisuudet myös maakunnissa.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 31.5.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top