skip to Main Content

Itärata-hanke etenee aikataulussaan

Hyvä saavutettavuus ja kattavat liikenneyhteydet, niin juna- kuin lentoliikenteenkin osalta, ovat Pohjois-Karjalalle elinehto. Professori Jukka Korpela oli hyvin erikoisessa kirjoituksessaan kuoppaamassa Itärataa ja maakuntalentoja sekä julistamassa maakuntaa jo Savon takamaaksi (Karjalainen 15.8.). Lisäksi viime viikon ministeri Skinnarin ulostulot hallituksen sisältä ihmetyttävät.  Onneksi karavaani kulkee ja työ maakunnan saavutettavuuden kohentamiseen etenee suunnitelmien mukaan.

Itärata-hankeyhtiö perustettiin alkuvuonna, ja sen myötä niin kunnat kuin valtio ovat sitoutuneet lujasti hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeen suunnittelua viedään tällä hetkellä aikataulussaan eteenpäin turvallisuuspoliittisesta tilanteesta huolimatta. Samalla on tärkeää huolehtia myös nykyisen raideverkon toimintavarmuudesta. Valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa onkin selkeästi linjattu sekä Karjalan että Savon ratojen peruskorjauksesta ja kehittämisestä.

Maakuntalentojen jatkon osalta kilpailutus on parhaillaan käynnissä. Hallitus suuntasi siihen jo 17 miljoonan rahoituksen kevään ensimmäisessä lisätalousarviossa, mutta kun kilpailutuksen jälkeen tiedämme lopullisen summan, on rahoitukseen vielä syytä palata budjetin käsittelyn yhteydessä. Lentoyhteys on Pohjois-Karjalalle elintärkeä osa valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassakin linjatun kolmen tunnin saavutettavuustavoitteen toteutumista.

Hallituksen asettama valtiosihteerityöryhmä on myös työskennellyt ahkerasti kesän aikana kartoittaen nopeasti vaikuttavia keinoja Itä-Suomen tukemiseen ja saavutettavuuden kohentamiseen. Ryhmän suositukset tulevat toimimaan hallituksen budjettiriihen tukena ja onkin tärkeää, että saamme laaja-alaisesti konkreettisia ja nopeasti vaikuttavia toimia liikkeelle työryhmän työn pohjalta. Työryhmä on käynyt hyvää ja rakentavaa vuoropuhelua työnsä aikana etsien Itä- Suomen maakuntien tulevaisuuden kasvun työkaluja.

Nyt meidän kaikkien tulee tuhkan ripottelun sijaan edelleen jatkaa vahvaa edunvalvontaa, jotta Pohjois-Karjalan ja laajemmin koko Itä-Suomen liikenneyhteydet ja näin asumisen ja elinkeinoelämän edellytykset turvataan myös tulevaisuudessa.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

 

 

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 17.8.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top