Kansalaisaloitteiden käsittelyssä hallitusrivit rakoilivat
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnöt useammasta paljon keskustelua herättäneestä kansalaisaloitteesta. Valiokunnasta valmistuivat mietinnöt esimerkiksi suden kannanhoidollisesta ja valkoposkihanhien metsästyksestä sekä Saimaan verkkokalastusrajoituksista.
Vaikka valiokunta päätyi lopulta hylkäämää aloitteet, velvoittavat sen antamat lausumat hallitusta toimenpiteisiin asian tiimoilta. Tämä tulee ohjaamaan myös tulevaa lainsäädäntötyötä asioiden korjaamiseksi. Vihreät ja osittain Vasemmistoliitto irtautuivat valiokunnan mietintöjen lausumista.
Suden kannanhoidollista metsästystä on yritetty edistää jo pitkään. Luonnonvarakeskuksen julkaiseman viime kesän arvion mukaan Suomessa on noin 290 sutta, mutta samalla on syytä huomata, että laumat ovat voimakkaasti keskittyneet maantieteellisesti. Tämä on näkynyt susien entistä röyhkeämpänä käytöksenä ja susivahinkojen kasvuna.
Häirikkösusien uhkaan tulee puuttua ja meillä tulee jatkossa olla mahdollisuus kannanhoidolliseen metsästykseen osana susikannan hoitoa, jotta voimme säädellä kannan tasoa ja ehkäistä vahinkoja niin kuin muidenkin petoeläinten osalta tapahtuu.
Suden metsästyksen osalta valiokunta ehdottaa, että hallitus ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla täsmennetään metsästyslain sääntelyä, joka sallisi suden metsästyksen poikkeusluvan perusteella, jos siitä ei ole haittaa lajin suotuisan suojelutason säilymiselle.
Valkoposkihanhien pelloilla aiheuttamat tuhot ovat olleen entistä suurempia viime kevään aikana. Hanhien osalta valiokunta linjasi, että hanhea ei voida kansallisella päätöksellä muuttaa metsästettäväksi lajiksi, mutta että poikkeusmahdollisuuksia hyödynnetään ja lintujen karkottaminen ampumalla sallitaan. Lisäksi EU:n lintudirektiiviin vaikuttamista jatketaan sekä lintujen osalta valmistellaan luonnonsuojelulain muutos, jolla mahdollistetaan lintujen haltuunotto ja hyödyntäminen.
Samalla on välttämätöntä jatkaa työtä hanhien aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi. Jatkossa tukien maksatus onkin tuotava lähemmäs viljelijöitä. Valiokunta linjasi, että poikkeuslupakäsittelyt tuleekin siirtää Varsinais-Suomen ELY-keskukselta Pohjois-Karjalaan.
Viisaalla politiikalla ja hyvällä yhteistyöllä voimme kestävästi sovittaa yhteen eri toimijoiden ja viranomaistahojen kuin myös paikallisten asukkaidenkin tarpeet, luonnon kantokyvyn huomioiden. Hyvällä kannanhoidollisella metsästyksellä turvaamme ihmisten ja luonnon yhteisen askelluksen arjessamme.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 29.9.2022.