skip to Main Content

Koronakriisin rajoitusten vaiheittainen purku käynnistynyt

Hallituksen viime viikkoinen päätös peruskoululaisten palaamisesta lähiopetukseen käynnisti vaiheittaisen poikkeustoimien purkutyön koronakriisistä. Itse en ollut innokas asian suhteen vaan olisin toivonut kevään vielä jatkuvan etäopetuksena. Etäopetus on osoittanut suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvan tason sekä opettajien korkean osaamisen.

Digiloikkaan siirryttiin hyvin nopeasti ja opetus lähti ilman suurempia ponnistuksia käyntiin. Tästä etäopetusjaksosta jää varmaan suomalaiseen koulutusjärjestelmään paljon tulevaisuuden oppimisympäristön sekä opetuksen näkökulmasta kehittämisen työkaluja. Tärkeää on nyt analysoida myös opiskelijoittain oppimisjakson tuloksia. Voimme olla edelleen ylpeitä koulutusjärjestelmämme ja opettajiemme korkeasta tasosta.

Viime maanantain toinen purkuvaihe oli melko odotettu. Kirjastojen uloslainaaminen ja kulttuurilaitokset avataan ja liikunnan seuratyö käynnistyy ja harrastaminen mahdollistuu vaiheittain. Pesäpallon ja jalkapallosarjojen osalta on käynnistymisen suhteen vielä monta kysymysmerkkiä. Tärkeintä on, että harjoitukset voivat käynnistyä. Alkukesän pelaaminen ilman yleisöä on kuitenkin seuroille taloudellisesti vaikea yhtälö. Hallitus joutuukin todennäköisesti vielä toisen lisätalousarvion rakentamaan kulttuurin- ja liikunnan- sekä kolmannen sektorin järjestötyön osalta. Monet järjestöt, jotka tekevä arvokasta työtä esimerkiksi työttömien tai ruoka-avun kanssa ovat jääneet vielä tukipakettien ulkopuolelle.

Matkailun kannalta on tärkeää, että varovaisuutta ja ohjeistusta noudattaen ravintola- ja hotelliala avautuisi. Se olisi myös mahdollista kotimaan matkailun rajoitukset huomioiden. Lisäksi tämä olisi jo pelkästään työllisyyden näkökulmasta äärimmäisen tärkeää.

Eniten jäi harmittamaan ikäihmisten karanteenin jatkuminen, mikä on terveysnäkökulma huomioiden oikea, mutta raskas päätös inhimillisesti niin omaisille kuin erityisesti yksinäisille vanhuksille. Tärkeää olisi saada kaikki ikäihmiset jonkun kontaktin ja avun piiriin kriisin ja karanteenin jatkuessa.

Hallitus on viisaasti kuunnellut asiantuntijoita ja edennyt askel kerrallaan kohti kriisin nujertamista. Tällä hetkellä tilanne näyttää olevan hallinnassa. Tärkeää on kuitenkin arvioida poikkeustoimien keventämisen vaikutuksia koronatilanteeseen ja edetä tilanteen kehittymisen vaatimalla tavalla.

Iso kiitos kuuliaisille suomalaisille, jotka ovat hyvin hallituksen ohjeita kuunnelleet ja jälleen kerran suomalainen yhteiskunta on osoittanut kriisivalmiutensa. Koronaepidemian saaminen haltuun on edelleen meistä kaikista kiinni, siitä kuinka pystymme huolehtimaan ohjeistuksesta ja noudattamaan turvallisuusohjeita.

Voimia kaikille yhteiseen ponnistukseen.

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala lehdessä 7.5.2020.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top