skip to Main Content

Kuin tuuleen huutaisi

Ministeri Rydman yritti puolustaa hallituksen Itä-Suomi-politiikkaa (Karjalainen 14.11.), mutta karu totuus on, että Orpon hallitus on kerta kaikkiaan unohtanut Itä-Suomen.

Marinin hallitus laittoi Ukrainan sodan sytyttyä nopeasti pystyyn valtiosihteerityöryhmän valmistelemaan Itä-Suomen tukitoimia, joista merkittävä osa laitettiin toimeen jo tämän vuoden budjetissa. Saimaan kanavan investointirahat, eli 91 miljoonaa, ohjattiin Karjalan rataan ja useisiin koulutukseen, matkailuun ja elinvoimahankkeisiin vuosille 2023–24. Budjetissa 2024 ei näitä rahoja juuri näy.

Orpon hallitus ei selvästikään hahmota Itä-Suomen tilannetta. Nyt meitä uhkaa jakautuminen valtatie viiden kahta puolen. Länsi-Suomessa luvassa ovat miljardi-investoinnit ja hallitus antaa vielä 130 miljoonaa lisää kasvuohjelmaan rahaa.

Hallitus käynnistää neljän miljardin liikenneohjelman, mutta senkin panostukset kohdennetaan Etelä- ja Länsi-Suomeen ja paketista ei Pohjois-Karjalan hankkeisiin ole luvassa euroakaan. Samalla hallitus ajaa hankkeitaan ohi viime kaudella parlamentaarisesti sovitun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman.

Hallituksen ajamat säästöt hyvinvointialueille uhkaava vakavalla tavalla palveluiden yhdenvertaista saatavuutta. Pohjois-Karjalassa Siun Soten perustamisen myötä meillä on jo toiminta saatettu kustannustehokkaaksi, mutta nyt leikkaukset uhkaavat saattaa vasta perustetut hyvinvointialueet kaaokseen. Menetämme myös TE-uudistuksessa lähes viisi miljoonaa ja kuntien valtionosuuksista leikkautuu maakunnassamme yli 200 euroa asukasta kohden.

Hallituksen säästöpolitiikan seurauksena uhraamme myös monia hyviä aluepolitiikan työkaluja. Esimerkiksi maakuntien omaehtoisen kehittämisen rahoitus on Orpon budjetissa poistettu kokonaan. Rahoituksella on pystytty nopeassa tahdissa käynnistämään ja tukemaan kymmeniä elinvoimasuutta tukevia hankkeita, niin Pohjois-Karjalassa kuin muualla Itä-Suomessa.

Hallitus ei myöskään ole toiminut Itä-Suomen tuulivoimarakentamisen edistämiseksi, vaikka viime hallituskauden selvitysmies Rädyn raportti tarjoaisi tähän lukuisa hyviä keinoja. Seurauksena tämä jarruttaa myös muiden puhtaan energian investointien kohdistumista Itä-Suomeen.

Koko maan kasvusta ja elinvoimasta huolehtiminen on paitsi oikeudenmukaista, mutta myös vahvaa turvallisuuspolitiikkaa. Hallituksen politiikka ei valitettavasti rakenna kasvua, eikä vahvista Itä-Suomen näkymiä. Orpon hallituksen aluepolitiikka on vain varjo, kun verrataan edellisen hallituksen otteeseen.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 16.11.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top