skip to Main Content

Kunnat tarvitsevat hallituksen vahvaa tukea

Kunnat ovat varsin erilaisessa asemassa niin väestörakenteen kuin taloudenkin suhteen. Tuoreet ennusteet maalailevat yhä laajemmin väkiluvun laskua. Politiikan tuleekin vahvemmin rohkaista ihmisiä myös perheen perustamiseen. Rinteen hallituksen ohjelmassa onkin otettu entistä vahvempi ote perhepolitiikkaan. Panostukset lapsiperheiden tukemiseen, varhaiskasvatusoikeuden palautukseen ja peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen vahvistamiseen tukevat omalta osaltaan perheiden tilannetta.

Työllisyys ja toimeentulon varmuus ovat keskeisiä kysymyksiä niin perheille kuin kunnillekin. Nyt työllisyyden hoito halutaan tuoda lähelle ihmistä kuntiin. Hallitus laajentaa hakua Tampereen mallin mukaiseen kuntakokeiluun laajasti eri kaupunkeihin sekä kaupunkiseuduille. Samoin aluekehitysrahoituksen ja kasvuohjelmien jatkaminen kaupungeissa sekä kaupunkiseuduilla ja maakunnan kehittämisrahan palauttaminen ovat tärkeitä työkaluja, kun huolehditaan elämisen ja yrittämisen edellytyksistä koko Suomessa.

On tärkeää, että edellisen hallituksen kuntatalouden kiristykset kompensoidaan. Kilpailukykysopimuksen vaikutusten palautus kunnille ja indeksien jäädytysten poisto ovat oikean suuntaisia toimenpiteitä kuntatalouden vahvistamiseksi. Valitettavasti edellisen hallituskauden indeksien jäädytys jätti vielä noin 400 miljoonan euron aukon kuntatalouteen, jota nyt valitettavasti joudutaan kuromaan kunnissa ja kuntayhtymissä YT-neuvotteluin ja taloudensopeuttamisen keinoin.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kaikki sen myötä kunnille tulevat uudet tehtävät tullaan myös täysmääräisesti kompensoimaan. Ensi vuoden talousarviossa kunnille osoitettu rahoitus onkin jopa 1,1 miljardia tätä vuotta suurempi. Kunnat tuottavat leijonanosan kaikista hyvinvointipalveluista, joten tämä työ ja sen tekijät ovat ansainneet tukemme.

 

  -Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala lehdessä 17.10.2019.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top