skip to Main Content

Kuulumisia isolta mäeltä

Eduskunnan arjessa koronan vaikutukset näkyvät monenlaisina eri järjestelyinä. Ohje on sama, kuin meillä kaikilla suomalaisilla vältä kontakteja ja pidä käsihygieniasta huolta. Työpäivä pyörii pitkälti työhuoneen kautta. Seuraamme istunnot työhuoneesta ja käymme huoneesta käsin puhumassa. Salissa saa olla maksimissaan 50 edustajaa kerrallaan, turvaväli huomioiden. Kyselytunneille osallistuu 50 edustajaa kiertävän listan mukaan. Äänestykset tapahtuvat 50 edustajan voimin. Valiokunnat kokoontuvat fyysisesti isoissa tiloissa, joissa kuulemiset tapahtuvat etänä. SDP:n eduskuntaryhmä kokoontuu Skype kokouksilla.

Edustajien arki on muutenkin poikkeuksellista. Meillä on kielto käyttää pääkaupunkiseudulla joukkoliikennettä. Iso osa edustajista on lentojen loputtua siirtynyt oman auton käyttöön. Oman ongelmansa on tuonut arkeen Uudenmaan rajalla, niin joukkoliikenteessä kuin maanteillä tapahtuvat tarkastukset. Edustajilla on kulkulupa, jolla hoidamme sujuvasti tarkistuspisteet. Taksin osalta ohje on käyttää hygieniataksia. Helsinkiin mennessä käyn itse tekemässä ruokaostokset matkan varrelta, Uudenmaan epidemia-alueen ulkopuolelta, jotta ei Helsingissä tarvitse liikkua kuin asunnon ja työhuoneen väliä.

Eduskunta työskentelyssä viikkosuunnitelma muuttuu päivittäin ja päivässä yleensä useita istuntoja. Istuntojen kesto on rajattu klo 24 loppuvaksi. Eduskunnan tärkein tehtävä eli lainsäädäntötyö korostuu poikkeusoloissa erityisesti, kun muutos lainsäädäntöä ja asetuksia juoksutetaan pikavauhtia hallituksen sekä valiokuntien kanssa isoon saliin jatkuvalla syötöllä. Asiamäärä on valtava ja joudumme hyvin nopealla aikataululla perehtymään asioihin, jotta tekisimme poikkeusoloista huolimatta kestävää ja oikeudenmukaista lainsäädäntöä. Tämän lisäksi viemme koko ajan eteenpäin esim. SOTE-uudistusta, liikennepolitiikan pitkän aikavälin suunnitelmia ja monia muita hallitusohjelmamme tavoitteita, joilla korjataan edellisen hallituskauden virheitä.

Hallituksen rooli on suuri ja on ollut erityisesti hienoa seurata läheltä pääministeri Sanna Marinin kasvua vahvaksi johtajaksi, joka lyö myös tarvittaessa nyrkkiä pöytään. Kansalaisten tuki hallituksen työskentelystä on ollut vahvaa, joka näkyy Sdp:n gallupkannatuksessa. Oppositio on myös sitoutunut kohtuu vahvasti ilman suurempaa politisointia. Viime viikolla Perussuomalaiset alkoivat hiukan revetä joukosta, kun ulkomaisen kausityövoiman lainsäädännön valmistelua käynnistettiin.

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top