skip to Main Content

Lapsiperheiden kurjistaminen ei paranna työllisyyttä

Monen pienituloisen ja työttömän toimeentulo putosi huhtikuun alussa rajusti, jopa useita satoja euroja kuussa, kun hallituksen leikkaukset niin yleiseen asumistukeen, työttömyysturvan suojaosaan ja lapsikorotuksiin astuivat voimaan. Samalla monet leikkauksista kasautuvat samoille tahoille, ilman että niiden kokonaisvaikutuksia on edes selvitetty. Esimerkiksi yleisen asumistuen leikkaus osuu noin 400 000 kotitalouteen ja lapsikorotuksen poisto noin 100 000 henkeen.

Orpon hallituksen talouspolitiikan ainoana keinona onkin julkisten menojen leikkaaminen riippumatta niiden vaikutuksesta ihmisten arkeen tai talouden suhdanteista. Leikkauspolitiikasta näyttääkin tulleen hallitukselle pakkomielle ja samaan aikaan kun leikkausten myötä pienituloisten ahdinko syvenee, riittää hallituksella kuitenkin rahaa suurituloisten veronalennuksiin.

Myös me sosialidemokraatit olemme sitä mieltä, että julkinen taloutemme kaipaa vahvistamista. Samalla on kuitenkin jälleen syytä lukuisten asiantuntijoiden ohjeidenkin mukaisesti muistuttaa, että oikeudenmukaisessa julkisen talouden vakauttamisessa on pidettävä myös verotus mukana, jotta taakkaa voidaan jakaa kantakyvyn mukaan. Tämä on nyt autuaasti hallituksen puolelta unohtunut.

Tarvitsemme myös aitoja keinoja tulevan kasvun hyväksi, emme yksisilmäistä työehtojen heikentämistä ja toimeentulon kurjistamista. On selvää, että asumistuen ja työttömyysturvan leikkaukset eivät tule nostamaan työllisyyttä. Nyt hallitus rankaisee pienipalkkaisia työntekijöitä, kun heidän palkkansa ei nykyiselläänkään tahdo riittää elämiseen.

Viime syksynä hallitus tiedotti, että sen toimilla luodaan tänä vuonna jopa 60 000 uutta työpaikkaa, mutta tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan meiltä onkin viime vuoden aikana hävinnyt yli 30 000 työpaikkaa. Leikkauspolitiikan sijaan nyt tulisikin pikaisesti puuttua työttömyyden todellisiin juurisyihin, kuten puuttuvaan osaamiseen, työkyvyn ja työssäjaksamisen ongelmiin sekä esimerkiksi asuntomarkkinoiden haasteisiin, jotka vaikeuttavat työn perässä muuttamista. Näihin hallitus ei ole valitettavasti pyrkinyt etsimään ratkaisuja.

Epäoikeudenmukaiselle politiikalle on onneksi vaihtoehto. Me haluamme nostaa työllisyyttä tukemalla työnhakijoita, panostamalla koulutukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin, mutta samaan aikaan pitää huolta siitä, että kukaan ei joudu kohtuuttoman tilanteeseen leikkausten vuoksi. Vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa politiikan kurssia kestävään ja kasvua rakentavaan suuntaan.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

 

Julkaistu Karjalan Heilissä 10.4.2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top