skip to Main Content

Leikkauslistat eivät Suomen taloutta pelasta

Hallitustunnustelija Orpo kutsui kokoomuksen seuraksi neuvotteluihin perussuomalaiset, RKP:n ja kristillisdemokraatit. Vaikka monet kiistat jakavatkin nelikkoa, yhteinen näkemys taloudesta muodostui ratkaisevaksi tekijäksi ja tätä kirjoittaessani porvarihallituksen ohjelmaa neuvotellaankin Säätytalolla.

Vaalikeskusteluissa kokoomus maalasi Marinin hallituksen talouspolitiikan vastuuttomaksi ja sama linja on leimannut myös hallitusneuvotteluja. Nopeasti julkisesta keskustelusta on tuntunut unohtuvan, että viime hallituskaudella Suomea kohtasivat kenties merkittävimmät haasteet sitten sotavuosien niin globaalin pandemian kuin eurooppalaisen sodan sekä nousseiden energianhintojen muodossa.

Neuvotteluista on tihkunut vain varsin vähän tietoa. Erityisesti juuri muodostettavan hallituksen talouspolitiikka on pidetty pimennossa. Kokoomus rummutti voimakkaasti ennen vaaleja kuuden miljardin sopeutustoimista alkaneella hallituskaudella, mutta keinojen osalta sen omissakin vaaliohjelmissa liikuttiin varsin ylätasolla. Se ei myöskään ole ollut halukas julkaisemaan neuvotteluissa käytettävää talousraamia, jonka ympärille myös muiden sektorien päätöksen vahvasti kietoutuvat.

Vaikka kokoomus muuta vaalien alla puhuikin, ei kuuden miljardin sopeutustoimia voida tehdä koskematta hyvinvointivaltion ytimeen eli koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan. Mediatietojen mukaan merkittäviä leikkauspaineita onkin kohdistunut juuri sote-alueille, joiden kustannusten kasvua Orpo ehtikin jo ihmetellä, vaikka esimerkiksi valtiovarainministeriö nosti asian esille omassa katsauksessaan ennen vaaleja. Nyt tulisi antaa aloittaneille hyvinvointialueille työrauha, eikä keikuttaa venettä leikkauksilla uhkaamalla.

Kokoomus nappasi itselleen jo eduskuntaryhmien välisissä neuvotteluissa perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuuden, mikä on herättänyt vakavia pohdintoja tulevasta politiikasta. Paljon jää kuitenkin hämäräksi, minkälaista talouspolitiikkaa tulevaisuudessa on luvassa. Jos taloustilanne oleellisesti heikkenee, toivottavasti hallituspuolueilta löytyisi malttia pidättäytyä äkkinäisistä leikkauksista, jotka vain pahentaisivat tilannetta.

Kuten monet talouden asiantuntijat ovat toistuvasti varoittaneet, nyt ei tule hirttäytyä ideologisiin leikkauksiin, vaan huolehtia kasvun eväiden vahvistamisesta sekä ihmisten toimeentulon riittävyydestä, muutoin maksamme paljon kalliimpaa laskua tulevaisuudessa. Julkista taloutta tulee vahvistaa oikeudenmukaisesti, maksukyky huomioiden.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 17.5.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top