skip to Main Content

Hallituksen laaja Itä-Suomi-paketti vahvistaa Pohjois-Karjalan elinvoimaa

TIEDOTE                                                                                                                                                          1.9.2022

 

 -Venäjän hyökkäyssodan vuoksi käyttöön otetut pakotteet ovat merkinneet Itä-Suomen taloudelle merkittää iskua. Hallituksen tänään julkistettu esitys ensi vuoden budjetiksi ja sen sisältämä laaja Itä-Suomen tukipaketti vahvistavat vaikeassa tilanteessa Pohjois-Karjalan elinvoimaa merkittävästi, sanovat joensuulaiset SDP:n kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen.

Saavutettavuus ja elinkeinoelämän kuljetusten turvaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä maakunnan elinvoiman ja työllisyyden vahvistamiseksi. Tämän vuoksi hallitus kohdentaa 31 miljoonaa Karjalan radan parannukseen, mikä turvaa teollisuuden elintärkeitä kuljetuksia, kun Saimaan kanavan aiempaa liikennettä ohjataan raiteille.

Myös perusväylänpidon rahoitustason 50 miljoonan korotuksella turvataan liikenneväylien ylläpitoa ja parannusta myös Itä-Suomessa kustannustason noustessa. Lisäksi alueellista kuljetustukea laajennetaan. Lisäksi budjetissa tuetaan erityisesti Itä-Suomen Pk-yritysten kasvua ja investointeja kehittämishankkeiden valtuutusta korottamalla, jotta yhä useampi hanke saadaan käynnistettyä.

Osaavan työvoiman saatavuus on monin paikoin muodostunut yrityksille kasvun esteeksi. Tämän vuoksi hallitus suuntaakin 10 miljoonaa koulutuksen vahvistamiseen lisäämällä aloituspaikkoja Itä-Suomen korkeakouluhin. Samalla vahvistetaan tutkimus- ja kehittämisrahoitusta sekä nuorisotoimen tukemista. Osaavan työvoiman saatavuuden vahvistamiseksi varaudutaan käynnistämään myös alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu. Lisäksi koko maassa ammatillisen koulutuksen laatua vahvistetaan lisäämällä sen pysyvää rahoitusta 50 miljoonalla, joka vahvistaa ammattiosaajien saatavuutta myös Pohjois-Karjalassa.

Matkailu on tärkeä osa Itä-Suomen elinkeinoelämää. Alan toimintaedellytysten vahvistamiseksi budjetissa suunnataan yli 6 miljoonan rahoitus Itä-Suomen luonto- ja retkimatkailun kehittämiseen, kansallispuistojen kunnostamiseen sekä Saimaan alueen markkinointiin ja näkyvyyteen. Nämä toimet vahvistavat laajasti myös Pohjois-Karjalan näkyvyyttä ja houkuttelevuutta sekä näin matkailijoiden tuomaan talouskasvua ja työllisyyttä.

-On hyvä, että hallitus on nopeasti tunnistanut Itä-Suomen vaikea tilanteen ja kohdistaa nyt nopeasti vaikuttavia toimia, jotta voimme yhdessä rakentaa siltaa yli vaikeiden aikojen, Eskelinen ja Mäkisalo-Ropponen päättävät.

 

Lisätietoja:

Merja Mäkisalo-Ropponen, puh. 050 357 9090

Seppo Eskelinen, puh: 050 514 3350

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top