skip to Main Content

Nyt valitaan hyvinvointialueen rakentajat

Historiallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saatiin viime kesänä eduskunnan puolesta maaliin minkä jälkeen ympäri maata käynnistyi laaja valmistelutyö, joka huipentuu nyt tammikuun aluevaaleihin ja sen jälkeen tammikuuhun 2023, jolloin sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta aloittaville hyvinvointialueille.

Uudistus vahvistaa ihmisten pääsyä hoitoon, purkaa jonoja ja luo vahvemmat hartiat palvelujen järjestämiselle. Nykyisellään hoitoon pääsy on riippunut liikaa postinumerosta tai lompakon paksuudesta. Palvelujen järjestäminen isommilla alueilla luo myös paremmat edellytykset koko palveluketjun eheään toimintaan.

Aluevaaleissa valitaan ne valtuutetut, jotka tulevat viemään hyvinvointialueiden rakennustyön alueillaan käytäntöön ja luomaan rakenteet palveluiden järjestämiselle. Olemme uuden rakentamisen edessä ja vaikka Pohjois-Karjalassa olemme Siun Soten kokemusten myötä pienellä etumatkalla, työtä on edelleen paljon tehtävänä alueella sekä lainsäädäntötyössä.

Valtuutettujen tehtävä ei tule olemaan helppo. Rajallisten resurssien puitteissa on onnistuttava rakentamaan kokonaisuus, joka palvelee koko maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen tarvetta parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvitsemme uudenlaisia tapoja ajatella esimerkiksi lähipalvelujen järjestämistä, tekniikan kunnianhimoisempaa hyödyntämistä sekä uusia yhteistyön muotoja niin kuntien, yritysten kuin järjestöjenkin kanssa.

Myös rahoitusta ja rahoituslain vaikutuksia tulee arvioida uudistuksen ensimmäisinä vuosina. Hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa niiden rahoitus tulee valtiolta, missä huomioidaan alueiden erilaiset lähtökohdat sekä palveluntarve. Rahoituksen pitää myös mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisyys, ettemme joudu pakon edessä tekemään säästöjä esimerkiksi ennaltaehkäiseviin toimiin mitkä kostautuvat myöhemmin kohonneina kustannuksina.

Tulevilla hyvinvointialueilla päätetään jokaisen kansalaisen arjen kannalta todella merkityksellisistä asioista. Haluankin rohkaista kaikkia lähtemään uurnille tulevissa vaaleissa. Nyt valittavilla uusilla aluevaltuutetuilla on historiallinen rooli edessään tulevien hyvinvointialueiden rakentajina ja uudistajina.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja, aluevaaliehdokas (sd)

 

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 14.1.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top