skip to Main Content

Oikeudenmukainen rahoitus turvattava Sote-maakunnissa

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi lähetettiin lausuntokierroksella maanantaina. Jotta voimme tulevaisuudessa turvata sosiaali- ja terveyspalvelut kattavasti koko maassa väestön ikääntyessä on välttämätöntä, että palvelut siirtyvät kunnilta laajemmille harteille, kuten Pohjois-Karjalassa on jo vapaaehtoisesti tehty. Tämä vahvistaa paitsi palveluiden saatavuutta, mutta myös laajemmin tasa-arvoa. Uusien sote-maakuntien on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2023 alusta.

Hallituksen esitykseen on hallitusohjelman mukaisesti kirjattu tarveperusteinen rahoitus, joka huomioi maakuntien erityispiirteet, kuten väestön, ikärakenteen ja sairastavuuden. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jotta eri maakuntien erot voidaan huomioida tarkemmin.

Hallituksen esitys sisältää kuitenkin rahoituksen osalta nyt siirtymätasauksen, johon on kytketty leikkuri. Tämä voi pahimmillaan syödä suuren osan Siun Sotelle kuuluvasta rahoituksesta. Alustavien laskelmien mukaan Pohjois-Karjalan osuus Soten siirtymäkauden rahoituksesta olisi jäämässä jopa vain noin viidennekseen tarpeesta. Siun Sote saisi laskelman mukaan siirtymäkauden aikana vuosina 2023-2029 vain noin 76 miljoonaa euroa, kun sille tarveperusteisesti kuuluisi jopa 384 miljoonaa enemmän.

Rahoitusmalli ei mahdollista yhdenvertaisten palveluiden turvaamista, vaan se osuisi kipeästi juuri Siun Soten kaltaisiin kustannustehokkaisiin toimijoihin. Siirtymäajan rahoituksen turvaaminen tuleekin varmistaa vielä ennen hallituksen lopullista esitystä, jotta palveluiden saatavuus voidaan turvata myös Pohjois-Karjalan osalta. Kyse on ihmisten perustuslaillisten palveluiden turvaamisesta kaikkialla Suomessa. Tällaisenaan tätä esitystä ei voi hyväksyä ja nyt lausuntokierroksella olevaan lakiesitykseen on tehtävä tarvittavat muutokset ennen kuin asia tulee eduskunnan käsittelyyn. Tässä vaikuttamistyössä tarvitaan koko vaalipiirin kansanedustajajoukkueen yhdessä tekemistä.

 

-Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen

kansanedustajat (sd)

 

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 18.6.2020.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top