skip to Main Content

Politiikan suunta on kääntynyt

Ari Helminen arvosteli Rinteen hallituksen ensimmäistä budjettia lupausten pettämisestä (Karjalainen 21.10.). On totta, että haastava julkisen talouden tilanne ei salli kaikkien hyvien tavoitteiden täysimääräistä toteuttamista heti ensimmäisessä talousarviossa, mutta kuten me äänestäjille viime kevään vaaleissa lupasimme politiikan suunta, on nyt tämän hallituksen myötä kääntynyt.

Vihdoin vuosien leikkausten jälkeen on siirrytty tulevaisuus- ja investointilinjalle. Esimerkiksi korkeakouluihin satsataan 60 miljoonaa useiden vuosien koulutusleikkausten jälkeen. Budjetissa myös vahvistetaan merkittävästi investointeja osaamiseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mikä vahvistaa Suomen asemaa kansainvälisillä markkinoilla.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautuu kaikille lapsille ja oppivelvollisuuden pidentäminen tuo aidosti maksuttoman toisen asteen kaikille nuorille ja panostukset työnvälitykseen, palkkatukeen sekä kuntakokeiluun vahvistavat työllisyyttä.

Syytä on myös muistaa, että hallitus tasaa tuloeroja. Valtiovarainministeriön laskemien mukaan jopa 70%:lla suomalaisista ostovoima paranee ensi vuonna. Tämä hallitus myös heittää romukoppaan epäoikeudenmukaisen aktiivimallin leikkureineen. Tulevan budjetin myötä poliisien määrä sekin kääntyy pitkästä aikaa vihdoin nousuun

Kuten ministeri Kiuru viime viikolla esitteli, terveyskeskusten toiminnan parantamiseen panostetaan jo ensi vuonna ja viikossa kiireettömään hoitoon pääsyn hoitotakuu etenee. Hoitajamitoituksesta on keskusteltu yli vuosikymmen. Nyt vihdoin tämä saadaan sitovana lakiin ja voidaan tarttua vanhustenhoivan räikeisiin epäkohtiin.

Ensi vuoden talousarvioesityksessä hiilineutraalisuuteen liittyviä tavoitteita edistetään kaikkiaan yhteensä 2 miljardilla eurolla, myös 100 miljoonaa satsaus luonnon monimuotoisuuteen on historiallisen korkea. Samalla on tärkeää muistaa, että ilmastotoimet tehdään sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja alueelliset erot huomioiden.

Ei Roomaakaan päivässä rakennettu ja suuret uudistukset ottavat aikansa, mutta politiikan suunta on viime kevään vaalien myötä kääntynyt.

 

-Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen

kansanedustajat (sd)

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top