skip to Main Content

Populismi pois maanpuolustuksesta

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen veteli mutkia suoriksi kirjoituksessaan Pohjois-Karjalan prikaatin uudelleen perustamisesta (Karjalainen 15.11.). Maanpuolustuksemme selkäranka ovat hyvin koulutetut ja varustetut joukot, mutta samalla tulee muistaa, että maata ei puolusteta varuskunnista käsin, vaan tarkoituksenmukaisella varuskuntaverkostolla luomme niin Puolustusvoimille kuin Rajavartiolaitokselle edellytykset osaavan reservin kouluttamiseen ja ylläpitämiseen.

Kun otetaan samaan aikaan huomioon varusmiesikäluokkien pienentyminen ja koulutusmäärien väheneminen, on perusteltua vahvistaa erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa Kainuun prikaatia, Vekaranjärven Karjalan prikaatia ja Onttolan rajajääkärikomppaniaa. Tässä tilanteessa ei ole realistista puhua jopa satojen miljoonien panostuksista uuteen varuskuntaan.

Onttolan rajajääkärikomppania tarjoaa erityisesti Itä-Suomen olosuhteisiin koulutettuja rajajääkäreitä ja kuten Ukrainan tilanne on jälleen kerran muistuttanut tarvitsemme vaativissa maasto-olosuhteissa toimimiseen erikoiskoulutettuja joukkoja. Panostukset tässä turvallisuustilanteessa olisikin viisasta laittaa juuri Onttolan koulutusmäärien vahvistamiseen, koulutuksen kehittämiseen ja käynnissä oleviin alueen investointeihin.

On myös hyvä muistaa että, eduskunta käsitteli loppukeväästä asiantuntijavoimin laadittua valtioneuvoston selontekoa muuttuneen turvallisuusympäristön johdosta, jossa ei esimerkiksi esitetä uusien varuskuntien perustamista. Tämän myös perussuomalaiset ja edustaja Antikainen hyväksyivät ilman vastalauseita.

Samalla on tärkeä huomata, että Kontiorannan vanhaa varuskunta-aluetta kehitetään tällä hetkellä jo hyvää vauhtia. Monet varuskunnan vanhat tilat ovat olleet jo pidemmän aikaa uudessa käytössä ja laajempi suunnitelma vapaa-ajan keskuksesta varuskunta-alueelle on etenemässä. Näillä kaikilla on merkittävä taloudellinen vaikutus niin Kontiolahdelle kuin laajemmin koko Pohjois-Karjalalle.

On ensiarvoisen tärkeää, että meillä on vahva maanpuolustus ja osaava reservi sekä tähän tarvittavat resurssit. Maanpuolustus on eräitä turvallisuuspolitiikan perustehtäviä ja sen järjestämisessä ja suunnittelussa tulee kuunnella asiantuntijoita ja päätösten tulee perustua yhdessä sovittuihin turvallisuuspoliittisiin linjauksiin, eikä hakea poliittisia irtopisteitä vaalien lähestyessä.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Karjalaisessa 17.11.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top