skip to Main Content

Sote-uudistus etenee vahvasti aikataulussaan

Pohjois-Karjalan näkökulmasta hallituksen tuoreen soteratkaisun kanssa voidaan elää. Tärkeää on, että uudistus etenee nyt hyvin aikataulussaan ja laajan lausuntokierroksen aikana sosiaali- ja terveysministeriön saama laaja palaute on kattavasti huomioitu esityksessä ja esimerkiksi moni Pohjois-Karjalan kannalta huolta herättänyt seikka on muuttunut parempaan suuntaan.

Jotta voimme tulevaisuudessa turvata sosiaali- ja terveyspalvelut kattavasti koko maassa väestön ikääntyessä on välttämätöntä, että palvelut siirtyvät kunnilta laajemmille harteille, kuten Pohjois-Karjalassa on jo vapaaehtoisesti tehty. Tämä vahvistaa paitsi palveluiden saatavuutta, mutta myös laajemmin tasa-arvoa eri alueiden kesken ja vastaa osaltaan väestön ikääntymisen aiheuttamaan kustannusten kasvuun.

Sote-esityksen käsittely etenee nyt lainsäädännön arviointineuvostoon vielä ennen eduskuntaa. Esityksen olisi tarkoitus olla eduskunnan käsittelyssä joulukuun alkupuolella ja uusien sote-maakuntien on määrä aloittaa esityksen mukaan toimintansa vuoden 2023 alusta alkaen. Ensivaiheessa niiden rahoitus tulee valtiolta, mutta hallitusohjelman mukaisesti hallitus on sitoutunut maakuntien verotusoikeuden valmisteluun, mikä takaisi niille laajemman itsehallinon sekä mahdollisuuden itsenäisempään toimintaan.   Maakuntaverotuksen osalta on kuitenkin vielä monta kysymysmerkkiä, joita on syytä selvittää maakuntamme näkökulmat huomioiden.

Hallituksen esityksessä rahoitus on pääosin tarveperusteinen, joka huomioi vahvemmin maakuntien erityispiirteet, kuten väestön, ikärakenteen ja sairastavuuden. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jotta eri maakuntien erityispiirteet voidaan huomioida tarkemmin, mikä on ikääntyvälle ja maan keskiarvoa enemmän sairastavalle maakunnallemme tärkeä asia. Siirtymäkauden jälkeen Pohjois-Karjalan rahoitusosuus vahvistuukin yli 30 miljoonalla eurolla vuositasolla, millä on merkittävä vaikutus maakunnassa palvelujen turvaamisessa ja kehittämisessä.

Esityksessä siirtymäkauden pituudeksi on asetettu ministeriön esityksen mukainen seitsemän vuotta. Se on Pohjois-Karjalan osalta liian pitkä aika ja tähän tulee kiinnittää huomiota vielä tulevan jatkovalmistelun aikana. Onneksi siirtymäkauden pituutta tullaan kuitenkin tarkastelemaan uudelleen vielä maakuntien tehtäviä kartoittavassa parlamentaarisessa ryhmässä maakuntaveron valmistelun yhteydessä.

Vielä on siis edunvalvontatyötä tehtävänä, jotta maakuntamme sote-rahoituksen riittävyys ja näin myös kattavat palvelut voidaan turvata. Siun Sote on ollut edelläkävijänä maakunnallisen mallin rakentamisessa ja toimii jo nyt hyvin kustannustehokkaasti. Tämä tulee lopullisessa rahoitusmallissa ottaa huomioon vahvemmin, jotta uudistuksen perimmäiset tavoitteet eli palveluiden turvaaminen ja alueellinen tasa-arvo toteutuvat.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala-lehdessä 22.10.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top