Talouspolitiikan suunta
Professori Vesa Vihriälän johtama talousasiantuntijoiden ryhmä luovutti 8.5. raporttinsa koronaepidemian talousvaikutuksista ja niihin vastaamisesta hallitukselle. Vihriälän raportti jakaa koronavaikutuksiin vastaamisen kolmeen eri jaksoon tarvittavien toimenpiteiden perusteella. Epidemian akuutissa vaiheessa rakennetaan siltaa ja tuetaan yrityksiä, toisessa vaiheessa talouden toimeliaisuutta tuetaan elvyttävällä politiikalla rajoitustoimenpiteiden helpottuessa ja viimeisimpänä vaiheena tulee julkisen talouden vakauttaminen.
Raportti tukee hyvin hallituksen valitsemaa politiikkaa. Akuutin kriisin oloissa yrittäjille on suunnattu tukea viidellä eri tukipaketilla poikkeustoimenpiteiden ja rajoitusten aiheuttamien myynnin romahdusten kompensoimiseksi. Tukimenettely ei ole sujunut ongelmitta, mutta samalla on syytä muistaa, että epidemian vuoksi nopeasti käyttöönotetuista mekanismeista osa on aikanaan rakennettu aivan toisenlaista menettelyä varten. Hallitus on kuitenkin huomioinut yrittäjien tilanteen ja nyt valmistelussa onkin uusi suora tuki, jota yrittäjät voivat hakea nimenomaan liikevaihdon romahtamisen kattamiseen korona-aikana.
Koronaepidemia salliessa ja rajoitustoimenpiteiden lievetessä on ensiarvoisen tärkeää, että hallitus vahvistaa talouden toimintaa ja ihmisten luottamusta. Julkisen vallan panostukset liikennehankkeisiin ja asuntorakentamiseen luovat työtä ja saavat myös yksityisiä investointeja liikkeelle. Itä-Suomen näkökulmasta raideliikenteeseen panostaminen on tärkeimpiä kohteita. Toimien tulee vahvistaa sekä välitöntä talouden toipumista, mutta myös pidemmän ajan kasvun edellytyksiä, kuten oppivelvollisuuden pidentäminen, joka myös mainitaan raportissa.
Kolmas vaihe on julkisen talouden vakauttaminen. Tällöin on tärkeää ottaa huomioon talouden yleinen kehitys ja työllisyystilanne. Julkisen talouden vahvistaminen tulee ajoittaa oikein eikä toipumista tule vaarantaa liian aikaisin tehdyillä toimilla. Talouden vahvistamisessa tulee kiinnittää huomiota myös rakenteiden uudistamiseen kuten koronauutisoinnin varjossa vauhdilla edistyvään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen.
Kun huolehditaan julkisen talouden tasapainosta, on myös verotusta syytä tarkastella. Raportti esittää esimerkiksi listaamattomien yritysten veroedun rajoittamista eräänä keinona veropohjan vahvistamiseen, mikä on ollut sosialidemokraattien listalla jo pitkään. Onkin tärkeää huomata, että julkista taloutta voi myös vahvistaa oikeudenmukaisella tavalla leikkauslistoihin turvautumatta.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 24.5.2020.