skip to Main Content

Talouspolitiikka on arvovalintoja

Ensi kevään eduskuntavaalien lähestyessä talouspoliittinen keskustelu julkisuudessa kovenee opposition syyttäessä hallitusta holtittomasta velkaantumisesta ja työllisyystoimien puutteesta. Monet talouden ennustajat ovat alentaneet lähivuosien kasvuennusteita ja korostaneet epävarmuuden merkitystä. Tässä ajassa tarvitaan nyt määrätietoista politiikkaa ja nopeaa reagointia.

SDP kirkasti omia kantojaan talouskeskusteluun toissaviikonloppuna puoluevaltuuston kokouksessa Lappeenrannassa. Sosialidemokraatit katsovat, että oikeudenmukainen tapa vahvistaa julkista taloutta rakentuu vahvan työllisyyspolitiikan, veropohjan vahvistamisen, rakenteiden uudistamisen mutta tarvittaessa myös menosopeutuksen varaan.

Mahdollisia sopeutustoimia ei kuitenkaan ole tule kohdentaa hyvinvointivaltion ytimeen kuten koulutukseen, tutkimukseen tai sosiaaliturvaan, vaan nyt tulee pitää kaikki mukana ja samalla huolehtia kestävistä kasvun eväistä panostamalla osaavaan työvoimaan, koulutukseen ja tutkimukseen. Esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus on jo nyt monin paikoin vakava kasvun este yrityksissä. Kasvun vahvistamista ja yritysten kilpailukykyä tukee vahvasti myös nyt lakialoitteena annettu yritysten TKI-verovähennys.

Samalla on hyvä muistaa, että oikeudenmukaisessa talouspolitiikassa ovat mukana aina menot ja tulot. Meillä Suomessa työtä verotetaan yhä kovemmin kuin varallisuutta ja pääomia. Veropohjamme tiivistäminen toisikin julkiselle taloudelle merkittävästi lisätuloja ilman, että verotuksen nosto vaarantaisi kasvua. Kyse on ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta.

Oppositio on odotetusti aloittanut jo puheet vastuuttomasta velkaantumisesta. Sen omat puheet ovat kuitenkin pahasti ristiriidassa, kun samaan aikaan kannetaan huolta velkaantumisesta, mutta ajetaan miljardiluokan veronkevennyksiä. Samaan aikaan esimerkiksi kokoomuksen ajamat leikkaukset iskisivät koviten juuri pienituloisimpiin, jotka jo nyt ovat ahtaassa tilanteessa kohonneiden hintojen kanssa.

Nyt pitää huolehtia siitä, että emme itse omalla politiikalla ja lyhytnäköisillä leikkauksilla vaaranna osaamiseen perustuvaa kilpailukykyämme ja innovaatiopohjaamme tai aja ihmisiä köyhyyteen ja toivottomuuteen. Tämä ei ole oikeudenmukaista politiikkaa ja eikä vahvista talouttamme. Julkista taloutta tulee vahvistaa oikeudenmukaisesti ja maksukyvyn mukaan, ylivaalikautisen ohjelman mukaisesti kuten monet talousasiantuntijat ovat sosialidemokraattien linjan mukaisesti suositelleet.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 1.12.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top