Työllisyyspolitiikan vahva linja
Eduskuntavaalien hiljalleen lähestyessä myös puheet talouspolitiikasta ja työllisyyden hoidosta alkavat koventua. Työllisyyden vahvistaminen ja työllisyysasteen nostaminen ovat elintärkeitä toimenpiteitä julkisen talouden vahvistamisessa ja tätä kautta myös hyvinvointivaltion palveluiden turvaamisessa.
Opposition on koko vaalikauden syyttänyt hallitusta työllisyystoimien vähyydestä, mutta tosiasia on, että työllisyysasteemme on tälläkin hetkellä lähes 74 %:n ennätystasolla. Vaikeina aikoina Marinin hallituksen elvyttävä finanssipolitiikka sekä yritysten ja kotitalouksien tukeminen ovat siis palvelleet hyvin tarkoitustaan.
Kasvun esteeksi onkin muodostunut osaavan työvoiman saatavuus ja rekrytoinnin vaikeus. Potentiaalia ja kasvuhaluja yrityksiltämme löytyy, kunhan saatamme työn ja sen tekijät entistä paremmin yhteen. Työvoimapulaan onkin vastattava määrätietoisesti. Tämä on näkynyt erityisesti hallituksen panostuksissa investointeihin sekä työnvälityksen ja koulutuksen resursseihin.
Monin paikoin pulaa on koulutetusta työvoimasta, johon hallituksen oppivelvollisuuden pidennys ja panostukset niin ammatilliseen koulutukseen kuin myös korkeakoulujen aloituspaikkoihin osaltaan vastaavat. Kestävä kasvu syntyykin panostamalla ihmisiin eli tukemalla koulutusta, tutkimusta ja innovaatioita.
Vähälle keskustelulle on jäänyt, että hallitus on tällä kaudella aloittanut massiivisen uudistuksen siirtämällä työllisyydenhoidon entistä enemmän kuntatasolle ja näin lähemmäs kansalaisia ja yrityksiä. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa entistä paremmat täsmätoimet ja yhteistyön paikallisten yritysten sekä oppilaitosten kanssa. Samalla kunnille tulee paremmat mahdollisuudet puuttua esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen.
Samoin kuohuvilla työmarkkinoilla tarvitaan nyt rakentavaa yhteistä keskustelua. Kolmikantaisen neuvottelujärjestelmän toimivuus on antanut vakautta arkeen ja työelämään ja tätä meidän tulee edelleen vaalia. Hoitajien pitkään jatkuneeseen palkkakiistaan löytyi onneksi sovinto, mutta esimerkiksi teollisuudessa ratkaisut ovat yhä edessä.
Suomen menestys on historian saatossa paljosta velkaa sopimusyhteiskunnan syntymiselle. Yhteisesti sopien on meillä pystytty luomaa ratkaisuja, joilla on turvattu sekä ihmisten työolot ja ansiotaso, mutta myös yritysten kilpailukyky. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää, että työmarkkinapöydissä löytyy nyt taitoa yhdessä sopia ja katsoa tulevaisuuteen.
-Seppo Eskelinen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 20.10.2022.