skip to Main Content

Uudet valtuutetut liikkuvaan junaan

Kuntavaalien turvallisesta ajankohdasta ja vaalien mahdollisesta lykkäämisestä on puhuttu pitkin kevättä paljon. Keskustelu kulminoitui viime viikon lauantaihin, jolloin oikeusministeri Henriksson tiedotti kuntavaalien siirrosta huhtikuulta kesäkuulle. Päästöstä edelsi pitkä pohdinta ja eri puolueiden puoluesihteerien välinen tiivis keskustelu ja tilanteen puntarointi.

Vaalien siirtäminen on demokratian kannalta aina äärimmäisen vahva toimenpide, eikä siihen tule koskaan suhtautua kevyesti. Valitettavasti emme kuitenkaan elä nyt normaalissa ajassa ja jotta voisimme mahdollistaa demokratian toteutumisen ja äänioikeuden käyttämisen sekä ehdolle asettumisen kaikille turvallisesti, muodostui ainoaksi mahdollisuudeksi vaalien ajankohdan siirto. Tautitilanteen pahentuessa on vastuullista ennen kaikkea pitää huolta ihmisten terveydestä ja välttää kaikkea ylimääräistä kokoontumista sekä pyrkiä välttämään tapaamisia.

Tilanne ei olisi nykyisellään mahdollistanut kaikkien äänioikeuden käyttämistä esimerkiksi karanteenien vuoksi. Tämä olisi merkinnyt äänioikeuden epäämistä monilta, minkä lisäksi olosuhteet suurella todennäköisyydellä myös vaikuttaisivat monien intoon lähteä uurnille, erityisesti vanhusväestön ja riskiryhmien osalta. Tämä olisi vasten kansalaisten lailla turvattua äänioikeutta.

Oppositiossa perussuomalaiset ovat vastustaneet päätöstä vetoamalla siihen, että monissa muissakin maissa vaaleja on korona-aikana järjestetty. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt, että monessa muissakin maissa vaaleja on myös viruksen vuoksi lykätty, erityisesti nyt kun tilanne on pahempi kuin esimerkiksi viime syksynä. Emme siis ole ainutkertainen tapaus, vaikka jotkut niin haluavat antaakin ymmärtää. Kysymys ei ole todellakaan ”poliittisesta salaliitosta” niin kuin perussuomalaiset väittävät. Toivoisi että politikoinnin sijaan ihmisten terveys edellä mentäisiin.

Parhaillaan uusien valtuustojen aloituksesta keskustellaan, alkaisivatko ne elo- vai syyskuussa. Itse yli 20 vuotta vaalien jälkeisissä neuvotteluissa olleena, olen syyskuun kannalla. Käytännössä neuvottelujen läpivienti, paikkojen täyttö ja kesän vaikutukset lomineen tekevät elokuun aikataulun mahdottomaksi. Elokuussa voitaisiin kuitenkin aloittaa jo uusien luottamushenkilöiden koulutukset sekä perehdytykset tehtäviin ja työvälineisiin tulevia tehtäviä varten. Talousarvion laadintaan, kehystä lukuun ottamatta, valtuutetut pääsisivät sitten syys-marraskuussa hyvin junaan mukaan.

Nyt meidän kaikkien tulee edelleen noudattaa koronamääräyksiä ja näin omalla toiminnallamme pitää uudet tartuntamäärät mahdollisimman alhaalla. Tämä yhdessä parantuvan rokotustilanteen kanssa mahdollistavat parhaalla mahdollisella tavalla kuntavaalien turvallisen järjestämisen ensi kesänä. Siirron myötä toivottavasti pääsemme myös kentällä vaalityötä tekemään ja kuulemaan äänestäjiä, mikä on erityisesti sosialidemokraattiselle liikkeelle tärkeää. Tämä palvelee kuntalaisia ja lähidemokratiaa parhaalla tavalla.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 18.3.2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top