skip to Main Content

Vahva talouspolitiikka tukee toipumista

Eduskunta hyväksyy ensi vuoden talousarvion viimeisinä asioina ennen istuntotauolle siirtymistä. Paitsi koronaviruksen, mutta myös talouden kannalta viimeiset kaksi vuotta olemme pitkälti eläneet poikkeusoloissa, kun epidemia ja varotoimenpiteet ovat sulkeneet talouden ja rajoittaneet ihmisten toimintaa.

Hallitus on reagoinut rakentamalla siltaa yli vaikean ajan, mikä on näkynyt myös kasvaneena velkaantumisena. Tämä on kuitenkin ollut juuri se strategia mitä niin talouden asiantuntijat ovat suositelleet. Tekemättömyyden hinta olisi ollut liian suuri.

Linjan toimivuudesta on kertonut Suomen selviäminen taloudellisesta pudotuksesta kansainvälisestikin pienin vaurioin. Tätä myös alleviivaa se, ettei hallituksen tänä vuonna tarvinnut nostaa kahdeksaa miljardia jo budjetoidusta uudesta velasta, kun talous on päässyt toipumaan päättäväisen politiikan tukemana.

Oppositio on kritisoinut kasvanutta julkista velkaa, mutta tosiasia on se, että juuri nämä eurot ovat suunnattu ihmisten terveyden säilyttämiseen ja yritysten selviytymisen vahvistamiseen. Ilman hallituksen vahvaa politiikkaa olisivat korona-ajan jäljet olleet vielä paljon synkempiä.

Kovin ohuita ovat olleet myös opposition omat eväät. Eduskunta kävi joulukuun alussa keskustelun oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista. Kokoomus esimerkiksi toteuttaisi merkittävät leikkaukset sosiaaliturvaan, jotka iskisivät erityisesti pitkäaikaistyöttömiin ja opiskelijoihin, jotka ovat olleet merkittävinä kärsijöinä jo nyt korona-aikana. Opposition vaihtoehtobudjetit rakentuvat myös velkarahan ympärille.

Kun koronaepidemia ei ole vielä osoittanut laantumisen merkkejä, tarvitsemme leikkauslistojen sijaan aktiivista talouspolitiikkaa. Talouden asiantuntijat ovatkin varoittaneet elvyttävän politiikan liian nopeasta kiristämisestä. Sen sijaan yritysten tukemiseen, inhimillisen pääoman kasvattamiseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen tähtäävä politiikka myös tukee parhaiten talouden toipumista ja pitkän aikavälin kasvua.

Julkisen talouden vakauttamisen ja velan vähentämisen aika kyllä tulee, mutta sitä ei tule tehdä, kun epidemia on päällämme ja talouden näkymät ovat epävarmat. Tässä ajassa tarvitaan vahvaa politiikkaa, jotta varmistamme että kaikki pysyvät mukana ja että pystymme edelleen kasvunpolkua rakentamaan.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 15.12.2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top