skip to Main Content

Valkoposkihanhien torjuntaan tarvitaan kestävä ratkaisu

Kari Kulmalan valkoposkihanhia käsittelevä mielipidekirjoitus (Karjalainen 5.6.) on ajankohtainen mutta ihmetyttää pallonheitto nykyiselle hallitukselle. Kasvava ongelma oli näkyvillä viime hallituksen aikana, mutta tilanteeseen ei tartuttu. Nyt akuutissa tilanteessa poikkeuslupia hanhien metsästykseen tulee lisätä, jotta lisävahinkoja voidaan torjua.  Samoin lainsäädännön puolella on kartoitettava mahdollisuutta niin merimetson kuin valkoposkihanhenkin osalta siirtoa metsästyslain ja maa- ja metsätalousministeriön toimivallan piiriin, jolloin myös korvaukset voisi siirtää tulevaisuudessa riistavahinkolain piiriin. Korvausten käsittelyä ja maksua tulee myös nopeuttaa, jotteivat viljelijät joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

Tänä vuonna on myönnetty jo 375 poikkeuslupaa lintujen häätämiseksi, kun kaikki muut kokeilut tilanteen haltuun saamiseksi ja lintujen häätämiseksi ovat epäonnistuneet. Viljelijöiden hädästä kertovat jo haetut korvaukset: Pohjois-Karjalassa yli 200 hakemusta 4000 hehtaarille satovahinkojen osalta sekä Kaakkois-Suomen 92 korvaushakemusta 1000 hehtaarille. Korvausten arvo kohoaa arvion mukaan jo noin 2,5 miljoonaan. Ihmisten elinkeino on vakavasti vaarassa.

Vahingot ovat johtaneet siihen, että syysviljan viljely on totaalisesti vähentynyt ja kevään rehua joudutaan jo tuomaan muualta. Näiden kahden lajin osalta siirto metsästylain alle olisi perusteltu toimenpide ja se sallisi suojametsästyksen niin kuin monessa muussakin Euroopan maassa tällä hetkellä. Tein myös itsekin asiasta heti keväällä kirjallisen kysymyksen akuutin asian esille nostamiseksi, mutta sillä asia ei ratkaista vaan lainsäädännön muutoksella.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd) ja maa- metsätalousvaliokunnan jäsen

 

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 7.6.2020.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top