skip to Main Content

Viisas valtio investoi tulevaisuuteen

Julkisessa keskustelussa ja oppositiossa on kavahdettu Rinteen hallituksen ensimmäistä budjettia ja sen myötä julkisten menojen lisäämistä. Kun maailmantalouden näkymät synkkenevät tarve vahvalle kansalliselle talouspolitiikalle korostuu. Puheet tulevien sukupolvien piikkiin elämisestä ovat irrallaan todellisuudesta, kun muistetaan että jatkamalla edellisen hallituksen leikkaamista koulutuksesta ja työllisyydestä jätämme tuleville polville varmuudella taantuvan talouden.

Työllisyysasteen nostamisen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että vahvistamme osaamisen sekä tutkimuksen rahoitusta. Suomi kilpailee maailmalla laadulla, osaamisella ja korkealla jalostusasteella. Vientivetoisen kansantaloutena tämä on meille elintärkeää. Tätä tavoitettava vahvistavat tulevan vuoden budjetissa korkeakouluille suunnattu 60 miljoonan lisäpanostus ja ammatillisen koulutuksen opetuksen vahvistamiseen suunnatut 80 miljoonaa.

Hallitus haluaa myös kunnat entistä vahvemmin mukaan työllisyyden hoitoon. Kuntakokeiluista on saatu eri puolilla maata rohkaisevia tuloksia, kun asioihin pystytty paikallisesti puuttumaan eri viranomaisten ja elinkeinoelämän toimijoiden yhteistyöllä. Työllisyystavoitetta tukee parhaiten eri seutujen omia vahvuuksia tukeva aluepolitiikka sekä pitkäjänteinen koko maan tasapainoisen kehityksen huomioiva liikennepolitiikka.

Panostukset tarvitsevat myös rahaa, mistä johtuen olemme esittäneet uudistuksia verotukseen. Samalla haluamme siirtää verotuksen painopistettä työn verotuksesta kohti haittojen verottamista. On tärkeää huomata, että muutos hyvitetään pienituloisille verotusta keventämällä. Valtiovarainministeriön laskemien mukaan veromuutosten jälkeenkin 70% suomalaisista ostovoima tulevana vuonna itse asiassa kasvaa. Pienituloisten tukeminen paitsi oikeidenmukaisuuskysymys, mutta myös viisasta talouspolitiikkaa, sillä nämä eurot palaavat takaisin kiertoon kotimarkkinoita tukemaan.

 

-Seppo Eskelinen

kansanedustaja (sd)

 

Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala lehdessä 7.11.2019.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top